Landbrugsvarer strømmer fra Danmark til Kina for tiden, og 2010 tegner til lidt af et højdespring for den danske eksport.

I en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer ventes den samlede eksportværdi at lande på cirka 5,5 milliarder kroner i 2010. Det er en stigning på 800 millioner kroner i forhold til resultatet i 2009, hvor værdien var 4,7 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Optimismen tager især sit afsæt i et særdeles positivt første kvartal. Ifølge Danmarks Statistik solgte man i de første tre måneder af 2010 for 2,3 milliarder kroner varer mod 1,63 milliarder kroner i den tilsvarende periode i 2009.

- Det glæder mig at se, at vi indtil videre er kommet rigtig godt ud af 2010. For øjeblikket har vi gunstige valutakurser, og jeg ved desuden, at for eksempel Kopenhagen Fur har haft nogle rigtig gode pelsauktioner med store omsætninger, hvoraf hovedparten går til Kina, siger Asger Krogsgaard, formand for virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.

Eksporten af skind og biprodukter fra svin - for eksempel ører og tæer - vejer tungt i statistikken, men også andre varer som mejeriprodukter og frø til udsæd går markant frem i årets første kvartal.