Danske møbelklassikere, H.C. Andersen og danske pelse er nogle af de danske varer, som kineserne er vilde med. Den voksende middelklasse i Kina har også fået smag for det danske svinekød og i disse dage er der et dansk eksportfremstød i gang på den anden side af jorden i Shanghai, der skal få kineserne til at købe endnu mere af det danske svinekød og få den danske eksport af fødevarer til at stige endnu mere end de nuværende 10,3 milliarder, som Landbrug & Fødevarer skriver i en pressemeddelelse.

Det er Danish Crown og Tican, der sammen med Landbrug & Fødevarer er klar på en fællesstand på en af Kinas største fødevaremesser, SIAL China 2018, der finder sted fra den 16. til den 18. maj i Shanghai. Messen blev i år åbnet af EU's landbrugskommissær, Phil Hogan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Historisk aftale

Sidste år indgik Danmark en historisk aftale med Kina, som giver danske virksomheder mulighed for at eksportere pølser og andre forarbejdede produkter med svinekød til de købestærke kinesere.

- Landbrug & Fødevarer har kæmpet for at få aftalen på plads igennem flere år, og det er vores klare overbevisning, at den vil øge eksporten til Kina betragteligt. Et forsigtigt estimat lyder, at vi kommer til at kunne eksportere for yderligere 250 millioner kroner årligt som følge af den aftale alene, skriver Jan Laustsen, der er direktør for Handel, Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Danske fødevarer er også et stærkt brand i Kina, og det er særligt den høje danske fødevaresikkerhed, der gør, at Danmark er blandt de første lande i verden, der har fået en aftale i stand med Kina. Kineserne er meget opmærksomme på de fødevareskandaler, der har ramt flere lande, og som Kina heller ikke selv har været fri for.

Tæer, ører og haler

Danish Crown har i en årrække haft en stor eksport af fersk svinekød og de såkaldte Kina-varer. Det vil sige tæer, ører, haler og lignende, som kineserne elsker og betaler godt for. Senest har Tulip også fået lov til at eksportere en række varmebehandlede produkter, ligesom Danish Crown lige har taget første spadestik til sin nye forædlingsfabrik i Pinghu udenfor Shanghai. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Alle råvarer, der skal bearbejdes på fabrikken, vil komme fra Danmark, og målet er at sætte sig på en større andel af salget til både e-platforme, detailhandlen og på maden til restauranter, storkøkkener og cafeer.