Video: Aktivister fra Vegan Change tog onsdag opstilling med bannere foran kongrescentret til svinekongres i protest mod hele svine- og kvægbranchen.

Mens producenter, virksomheder og organisationsfolk fra fødevarebranchen talte foderoptimering, smittebeskyttelse og pattegrisdødelighed indenfor i kongrescentret tog seks unge aktivister fra organisationen Vegan Change opstilling med banner med slogans som: Hvorfor elsker vi hunde, men spiser grise? Lad os gentænke vores forhold til dyr.

Aktivisterne ønsker et total forbud mod dyrehold og produktion og ønsker at alle bliver 100 procent veganere.

Protesten i dag foregik fredelig, men aktivisterne gav samtidig udtryk for at de støtte op om Greenpeaces metoder for ulovlig indtrængning på en svinebedrift på Sjælland i starten af oktober.

Aktivisme tager overhånd

På svinekongressen kom formand Erik Larsen i sin beretning ind på aktivisme. Han tog skarpt afstand fra Greenpeaces metoder.

- I medierne kan man få det indtryk, at antallet af veganere og vegetarer er eksploderet. Men det er fortsat på et meget lavt niveau, og langt de fleste danskere spiser gerne kød. Veganerne møder vi også oftere og oftere. Deres præferencer for mad er jo deres sag, og at de vælger at bruge en dag på at stå udenfor og demonstrere er også deres sag. Vi byder såmænd også gerne på en kop kaffe og et æble. Sådan er vi nemlig her i landbruget. Vi giver plads til andre holdninger, sagde Erik Larsens på svinekongressen.

Onsdag blev de sekst aktivister fra Vegan Change ganske rigtig budt på kaffe, da de demonstrede udenfor kongrescentret.

rich-media-1
Veganer-demonstration foran kongrescentret i Herning, hvor hele den danske svinebranche er samlet tirsdag og onsdag. Foto: Marianne Nørmark.

Erik Larsen anerkendte veganernes ret til at demonstrere, men tog i beretningen skarp afstand til Greenpeaces metoder.

- Man kan demonstrere på mange måder. Men at en større gruppe aktivister fra Greenpeace for nyligt trængte ulovligt ind hos en familieejet virksomhed for at få opmærksomhed, er langt over grænsen for, hvad vi skal og vil finde os i, sagde formanden.

- Vi er alle sammen stolte af vores erhverv, og vi åbner gerne døren til Åbent Landbrug og for masser af skoleklasser i løbet af året, så man kan se, hvordan vi holder grise, og hvordan vi arbejder. Derfor blev jeg også ekstra fortørnet, da jeg tidligere på året opdagede, at et ledende med-lem af det såkaldte veganerparti var brudt ind hos en svineproducent for at optage en film til Facebook. Det er slet ikke i orden. Vi driver en ærlig forretning og følger lovgivningen i Danmark.

Greenpeaces indtrængning er meldt til politiet, og Landbrug & Fødevarer vil hjælpe landmanden med en retssag.