Noteringerne i Europa er unormalt lave for årstiden. Det skyldes et stort udbud af grisekød på globalt plan, og ikke mindst valutakurser der rammer europæiske og særligt danske landmænd hårdt.

- I en situation som den her finder jeg en lille smule håb i, at alt mere eller mindre er imod os, så det skal nok blive bedre igen, men spørgsmålet er hvornår. Helt grundlæggende er det udbuddet af grisekød, som har sendt noteringen ganske markant ned gennem det seneste år, og samtidig har kurserne på både yen, dollar og pund været relativt lave, skriver Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork, i denne uges beretning fra Danish Crown.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For præcis et år siden toppede landmandens afregning for et kilo grisekød i 11,60 kroner. Siden er det stort set kun gået nedad, og i næste uge falder Danish Crowns notering fra 8,70 kroner til 8,50 kroner.

- Jeg kan ikke mindes en så stor ensrettet bevægelse i markedet på så kort tid. Forklaringen er en rekordstor produktion i USA kombineret med en lav dollarkurs. Brasilien er stort set blevet forment adgang til det russiske marked og skal derfor finde nye markeder. Samtidig er Kinas import fra Europa faldet betydeligt, og det sender især store mængder spansk grisekød ud i det europæiske marked, forklarer Lars Albertsen i beretningen.

Stabil afsætning

Danish Crown har fortsat en stabil afsætning på de vigtigste eksportmarkeder, men landmændenes afregningspris holdes nede af en stærk euro. Japan, Kina og Storbritannien er helt centrale markeder for dansk grisekød, men værdien af eksporten er det seneste år faldet betydeligt.

Hos SPF, der omsætter og transporterer tusindvis af smågrise hver uge, mærkes de unormalt lave priser i Europa meget klart.

- Uanset om vi taler Danmark elle Europa bredt, så er køberne af smågrise tilbageholdende lige nu. Ude i Europa har mange landmænd købt grise i forventning om en væsentlig højere afregningspris for grise i forårs- og sommermånederne, end de har fået, så de har ikke lige så travlt med at få fyldt staldende, som de havde for et par måneder siden, siger Jens Kongensholm, der er direktør for SPF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvornår vender markedet?

Mange af aktørerne på det europæiske marked for grisekød går snart på ferie, og derfor tør ingen endnu spå om, hvornår markedet vender.

- Personligt tror jeg, at det er et løft i eksporten til Kina og Sydøstasien, der skal vende udviklingen, og ser vi så samtidig en opbremsning i produktionen i USA og Brasilien, så kan markedet relativt hurtigt flytte sig, skriver Lars Albertsen.

Prisen for svin er faldet, mens prisen for søer er uændret.

Det betyder, at prisen på svin fra 70-95,9 kg ligger på 8,50 kroner pr. kg, mens prisen på søer over 129,9 kg ligger på 6,10 kroner.