Når risikoen for mykotoksiner i råvarerne skal vurderes, er analyser ikke nok. Det kræver et overblik.

I de seneste år har der været øget globalt fokus på mykotoksiner. Det har ført til mere forskning indenfor mykotoksiners påvirkning af dyresundhed og resultater, herunder metaanalyser for bestemte dyregrupper, blandt andet grise. Disse metaanalyser viser, at kontaminering af foder med flere mykotoksiner forhøjer den toksiske effekt af de enkelte mykotoksiner. Dette ses især på fodereffektivitet og tilvæksten. Ved udfordringer med enkelte mykotoksiner, er over halvdelen (58 procent) af ændringerne i grisens tilvækst relateret til fodereffektivitet. Regner man på alle mykotoksiner samlet, påvirkes fodereffektiviteten i større udstrækning og udgør størstedelen (84 procent) af ændringerne i tilvæksten hos grisene. Den viden, vi har om multi-kontaminering med mange forskellige mykotoksiner, hjælper på forståelsen af besætningens resultater.

Nye mykotoksiner - Emerging Mycotoxins

Mange kornsiloer vil blive tømt i de kommende måneder, og producenterne skal gøre noget aktivt for at styre risikoen for potentielle mykotoksiner i det tilbageværende korn

Morten Hansen, Alltech

Et område, der har haft særligt fremgang indenfor analyser, har været nye mykotoksiner, også kaldt emerging mycotoxins. Nye mykotoksiner er en kategori, der får en del mere opmærksomhed på grund af ny forskning, der viser deres struktur, forekomst og virkemåde. Kommercielle standarder nu er tilgængelige for laboratorieanalyser, og vi kan begynde at vurdere de nye mykotoksiners potentielle toksitet på dyr.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind