Lyt til artiklen:

Hvad siger du til en helt ny David Brown?

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Hollandske LMB Oosterhof B.V. Roodeschool er en af de store hollandske traktorforretninger, der i år kunne holde 50 års jubilæum, hvor man i alle år har forhandlet David Brown siden de kom på market i Holland, senere Case og stadig nu Case IH, hvor de hentyder til at David Brown blodet fylder i bygningerne.

Den store fest har de markeret ved at vise hvor meget David Brown betyder for dem, ved at male og smide stafferinger på en Case IH Puma 150CVX traktor, og genoplivet den gamle og sidste rigtige David Brown 1690.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til jubilæet havde de ud over den nye David Brown Puma også erhvervet sig en af de David Brown 1690-traktor, som maskinhandleren oprindeligt havde solgt til kunden. De købte den tilbage og restaurerede den specielt til denne begivenhed med fejringen af 50 år som traktorforretning.

rich-media-2
Den gamle "stortraktor" var noget for sig da de rullede ud på samlebånd fra England. Her står den sammen med den "nye" David Brown. Foto: Arkiv

Hvordan blev David Brown til Case IH?

Fusionen mellem David Brown og Case fandt sted i 1972, da Case erhvervede David Brown. Før fusionen var David Brown en anerkendt britisk producent af især traktorer og mange gik også til det danske marked som havde god afsætning. Deres ikoniske "cropmaster" og "900" serier af traktorer var særligt populære.

Efter erhvervelsen blev de to virksomheder integreret, og virksomheden blev kendt som "Case David Brown". Den sidste "rigtige" David Brown i originale farver kom til at hedde David Brown 1690.

1984 ophør Case David Brown og navnet forsvinder på traktorerne i stedet til Case først og senere Case Ih. Dette markedstræk resulterede i afslutningen af David Brown-traktorserien.

Case bliver i 1985 omdøbt til Case IH, da Case fusionerede med International Harvester, og det blev til skabelsen af det, vi kender i dag, nemlig Case IH.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Case 94 serien er sidste model bygget på fabrikken i Doncaster, England

Den sidste traktormodel, som David Brown byggede, var David Brown 90-serien, som blev produceret i 1980'erne. David Brown 90-serien blev afsluttet, da Case IH blev en realitet, men der blev produceret en opdateret model kaldet 94-serien fra den engelske fabrik som kom fra David Brown "ideskuffen". Den fik aldrig David Brown navnet, men kom i Case farver/navn og senere Case Ih i de røde sorte farver som holdte liv i David Brown DNA'et til omkring 1988-1989.

Navnet David Brown lever stadig i Case IH DNA'et.

Det er nemlig også en 1690 model som den her Case IH traktor har fået staffering i eller forklædning kan man kalde det. Det kan jo være, der sidder nogle som synes, de også skal have en David Brown som ny traktor?

rich-media-5
Viste du godt at David Brown reddede Aston Martin og gjorde dem til det som de er i dag ved at købe dem. Foto: Arkiv