sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Simpel og effektiv: Suppler din kvælstofstrategi

00:00
Hastighed: ???x
04:38

Du kan supplere din brug af kvælstofgødninger med VIXERAN, der kan erstatte op imod 30 kg N fra eksempelvis handelsgødning.

Det er tæt på umuligt at lave den perfekte kvælstoftildeling i løbet af en vækstsæson, hvor vejr og timing af tildeling spiller en stor rolle for optaget af gylle og handelsgødning. Der er dog mange tiltag, du kan gøre for at supplere dine muligheder gennem diverse præcisionsværktøjer - eller ved at tilføre kvælstoffikserende bakterier, der gør det muligt for afgrøden at fiksere kvælstof fra luften og gøre det tilgængeligt for dine afgrøder.

VIXERAN er et middel, der er baseret på kvælstoffikserende bakterier. Bakterien vil kolonisere afgrøden efter tildeling og tilfører det livsvigtige kvælstof på tre niveauer: bladene, rødderne og rhizosfæren. Den kan anvendes i næsten alle afgrøder og har i de seneste års forsøg vist gode resultater i blandt andet vinterhvede.

- Vi kan i vores lokale forsøg se en tendens til, at der er en gevinst på omkring 30 kg N pr. ha. under danske forhold ved brug af VIXERAN i vinterhvede. Vi tester lige nu VIXERAN i stor stil for at få mere data på forskellige afgrøder og under forskellige forhold. De forsøgsdata, vi har i vinterhvede, viser dog tegn på, at vi opnår øget udbytte og proteinniveau ved brug af VIXERAN. Det ligner også i vores nordiske forsøg, at du kan fastholde udbytteniveaet, hvis du vil reducere din øvrige kvælstoftildeling , fortæller Jesper Yngvesson, Technical Manager hos Syngenta Nordics.

Modsat de traditionelle kvælstofkilder arbejder Vixeran latent og tilfører kvælstof til afgrøden, når den har brug for det. Det gør, at afgrøden konstant har adgang til kvælstof og kan drage nytte af effekt fra tildeling til høst.

God etablering giver effekt gennem hele sæsonen

VIXERAN er et simpelt og effektivt middel, der kan supplere din kvælstofstrategi i de fleste afgrøder. Det er robust og blandbart med mange andre midler, hvilket gør det let at implementere. Da det indeholder levende bakterier, er der nogle få ting, du skal huske ved tildeling.

- Da det er en bakterie, vi kører ud, skal du huske, at der er tale om en levende organisme, som er følsom over for bakteriedræbende produkter. Du skal derfor sikre dig, at du ikke slår bakterien ned, før den er kommet i gang. Du skal give den de forudsætninger, den har behov for, så den kan kolonisere afgrøden effektivt, fortæller Jesper Yngvesson.

Etableringsfasen er vigtig for, at bakterien overlever og koloniserer planten. Derfor skal du blandt andet ikke køre ud under for lave temperaturer. Det er optimalt at tildele bakterien ved 10-12oC, og du skal helst undgå, at temperaturen kommer under 5 grader i dagene efter tilførsel.

- For at få optimal effekt bør du sikre dig, at din afgrøde er i aktiv vækst og ikke er stresset, når du tildeler VIXERAN. På den måde skaber du de bedste forudsætninger for, at VIXERAN kan yde kvælstof til dine afgrøder - og så er det bedre, hvis det er lidt fugtigere i vejret end tørt og høj solskin, når du kører ud, siger Jesper Yngvesson.

Azotobacter-bakterierne bliver aktive, så snart de kommer i kontakt med vand. Midlet er generelt tåleligt, men da det er et bakteriebaseret produkt, bør du tjekke middellisten, hvis du kører det ud sammen med planteværn.

En del af din kvælstofstrategi

VIXERAN bør anvendes som et supplement til din nuværende kvælstofstrategi. Ved at tilføje VIXERAN kan du øge din samlede kvælstofmængde, hvilket kan give de sidste procenter til dine afgrøder.

- Arbejder du med præcisionsværktøjer og gradueret tildeling af flere omgange, skal du fortsat arbejde ud fra de data, satellitværktøjet eller n-testeren giver dig. Hvis du overvejer at reducere dit kvælstofforbrug via VIXERAN, bør det erstatte den sidste tildeling i sæsonen medmindre du proteingødsker. Herved bør du få optimal effekt fra bakterierne.

Du skal behandle afgrøden så tidligt som muligt om foråret, når afgrøden vokser aktivt. I vinterhvede kan du med fordel tildele i stadie 21-30 sammen med en ukrudtsbehandling eller vækstregulering .

Vil du vide mere om VIXERAN? Se vores videoserie om de landmænd, der allerede har taget midlet i brug her