Lyt til artiklen:

Genredigeret hvedesort reducerer potentielt kræftfremkaldende stof

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Forskere ved Rothamsted Research i Storbritannien har med genredigeringsteknologien CRISPR hæmmet et gen i hvede, som de håbede ville sænke dannelsen af aminosyren asparagin. Ved opvarmning, omdannes denne aminosyre til acrylamid - et potentielt kræftfremkaldende stof.

Indholdet af asparagin i den genmodificerede hvede var op til 50 procent lavere end kontrolsorten Cadenza. Når det blev malet til mel og kogt, blev de dannede mængder acrylamid også væsentligt reduceret med op til 45 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrkningsforsøg var et vigtigt skridt i at afgøre, om den nye genmodificerede hvede ville være levedygtig. Indendørs forsøg havde vist gode resultater, men kun ved at så ud på forsøgsmarker kunne forskerholdet være sikre på, at den nye sort kunne være levedygtig.

- Undersøgelsen viste, at genredigering for at reducere asparaginkoncentrationen i hvedekernen fungerer lige så godt i marken som i kontrollerede forsøg i laboratorium. Hvede med lavt indhold af acrylamid kan sikre at at fødevarevirksomheder kan overholde regler om indhold af acrylamid i fødevarer uden ændringer af produktionslinjer eller forringelser af produktkvaliteten. Det kan også have en betydelig indvirkning på acrylamid i kosten for forbrugerne, siger professor Nigel Halford, der stod i spidsen for forskergruppen.

Lovgivning kan bremse genredigering i Europa

Selvom resultaterne er lovende, er han bekymret over, at et usikkert lovgivningsmæssigt grundlag kan begrænse udviklingen af teknologien.

- Anlæg til genredigering vil kun blive udviklet til kommerciel brug, hvis lovgivning er på plads, og forædlerne er sikre på afkast af deres investering i sorterne, siger han.

Bestemmelser om frigivelse og markedsføring af genredigerede afgrøder i Storbritannien, skal inden længe afgøres i det britiske parlament.