Lyt til artiklen:

Raps overrasker positivt i Kirke-Hyllinge

00:00
Hastighed: ???x
03:20

På Maglehøjgård ved Kirke-Hyllinge driver Hans Dam, hans far og hans søn deres tre landbrug på kryds og tværs, og i 2023-sæsonen skal de over omkring 400 hektar med blandede afgrøder af både økologisk og konventionel art.

For nuværende har Lexion 560´eren været igennem raps og purløg, fortæller Hans Dam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er færdige med raps på egen bedrift, og selv på den lette jord har det overrasket. Vi havde frygtet værre, så vi er yderst tilfredse med resultatet, siger Hans Dam.

På de 10 hektar økologiske marker er der kommet 3400 kilo pr. hektar i hus, mens de cirka 40 hektar konventionel raps på markniveau ligger fra fire og op til fem ton med et gennemsnit omkring 4600 kilo.

- Det var knastørt. Vi har høstet både på rod, og så har vi skårlagt på uens boniteter. Selv om det er taget mellem bygerne, har vi høstet med under otte procent vand, for det tørrede overraskende hurtigt, siger Hans Dam og tilføjer, at de 10 hektar økologiske raps er med kløvergræs som forfrugt.

Det økologiske purløg kan han endnu ikke sige mere om, da det har en tur mere gennem mejetærskeren til gode.

- Når purløg er økologisk, så høster man det delvist umodent, så må det tørre på vogn og så høstes igen, siger Hans Dam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Rapshøsten har både været fra rod og fra skår. Foto: Hans Dam

Årets gyser

Med raps og purløg tyder det dog på en fin åbning af den sjællandske høst, men Hans Dam frygter for næste etape.

- Vårbyggen ser mildest talt ikke god ud. Vårsæden bliver årets gyser. Jeg er mere fortrøstningsfuld for vintersæden, for min svogers vinterbyg så fornuftig ud, selv om den ligger på ladegulvet endnu, siger Hans Dam, der derfor ikke kender de endelige udbytter fra svogeren.

Maglehøjgård har også leveret et enkelt læs maltbyg, og her beretter Hans Dam om protein til den høje side.

- Hveden har vi ikke været i endnu, men jeg hører fra de nærmeste, at det måske ikke er så galt igen i forhold til, hvad vi frygtede, så den er vi spændt på, siger Hans Dam og fortsætter:

- Vi har en del rug, og det er også spændende. Der er alt fra skrumpne indtørrede aks til meget store aks alt efter jordens bonitet, så det er helt umuligt at forudsige. Vi dyrker også en smule kartofler og økologiske sukkerroer, så engang imellem må man glæde sig over, at der kommer vand til nogle af de afgrøder, der har brug for det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som antydet har de tre samarbejdende landmænd et alsidigt sædskifte, med otte til ni forskellige afgrøder, hvorfor de ofte må glædes over vejret for nogle afgrøder fremfor andre.

- Sådan et det at være landmand, det kan man ikke lave om på. Vi har fornuftig kapacitet og er klar til at høste, når vi kan, konstaterer Hans Dam.

For tiden har de også travlt med at skårlægge ærter hos flere kunder, der drives nemlig også lidt maskinstation fra de tre generationer omkring Maglehøjgård.

- Jeg forventer også, at vi skal skårlægge en del af det økologiske korn. En del af det økologiske vårsæd må vi nok skårlægge for at få ordentlig kapacitet i høsten, siger Hans Dam.

rich-media-5
Det økologiske purløg har endnu en tur gennem mejetærskeren til gode. Foto: Hans Dam.