Lyt til artiklen:

Italienske nyheder under fælles navn

00:00
Hastighed: ???x
05:21

Hidtil har Maschio, der er specialist i jordbearbejdning og græsmaskiner, samt Gaspardo, der er kendt for deres såteknik og gødningsspredere, været to stærke brands i en fælles virksomhed, hvor produktprogrammet er sammensat af redskaber fra en lang række opkøb. På Agritechnica 2023 præsenterede Maschio og Gaspardo for første gang hele redskabs-paletten under et fælles logo og under navnet Maschio Gaspardo. Ud over et nyt logo og et nyt design på en række produkter viste Maschio Gaspardo også en række nyheder med interesse for det danske marked.

Større gødningsspreder og hydraulisk træk

Den dansk importør, MO Implements, introducerede for et par sæsoner siden den liftophængte Maschio Gaspardo Primo gødningsspreder på det danske marked. Nu kommer sprederen i en ny version, der kører med LS-hydraulik og har hydraulisk træk af spredetallerknerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hydrauliske træk giver mulighed for at justere hastigheden på de to spredetallerkner individuelt, og det tilfører en ny dimension til indstillingen af spredebredde og nedfaldspunkt, når der køres sektionskontrol og spredes i kiler, siger Dennis Huizinga, MO Implemnts.

De liftophængte spredere også i en ny version, der rummer 4.500 kg gødning, og der bliver mulighed for at montere L30 spredetallerkner, der har en arbejdsbredde på op til 48 meter.

rich-media-2
Dennis Huizinga, MO Implemnts, viser en Maschio Gaspardo Primo gødningsspreder, der til den kommende sæson kommer i en version med hydraulisk træk af de to spredeskiver og med et rumindhold på op til 4.500 kg. gødning. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Lynhurtig åbning og lukning

Som en unik detalje arbejder sprederne fra Maschio Gaspardo med dobbeltskod over de to spredetallerkner.

Det øverste skod har udelukkende til opgave at åbne og lukke for gødningen, mens mængdereguleringen forgår med det nederste skod, der er specielt udformet, så selv små mængder dosseres præcist.

- Fordelen ved at anvende to skod er, at lukkespjældet arbejder lynhurtig og at doseringsspjældet står i den rigtige position, når der åbnes for gødningen. Det sikrer en præcis tildeling af gødningen allerede på de første meter ud fra forageren, siger Dennis Huizinga.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Maschio Gaspardo Primo gødningssprederne arbejder med både et lukke- og et doseringsskod. Udformningen af doseringsskoddet giver både en nøjagtig dosering af små mængder og mulighed for at udbringe en meget stor mængde. Foto: Maschio Gaspardo.

Stor præcision og høj hastig

Efter nogle års tilløb med udvikling og test er MO Implements klar til at levere de første majssåmaskiner med det unikke Chrono såsystem, der arbejder med både vakuum og tryk.

- Maschio Gaspardo Chrono er designet til at arbejde med meget stor præcision både i arbejdsdybde, og i afstanden imellem frøene. Chrono er desuden udviklet til at arbejde med en hastighed på op til 15 km/t samt med et minimum af manglende frø og dobbelt frø, forklarer Thomas Pedersen, MO Implements og tilføjer:

- For at kunne kombinere stor præcision med en høj hastighed arbejder Maschio Gaspardo i Chrono med både vakuum og tryk. I såhuset suges frøene fast på såskiven, og lige så snart frøene slippes, blæses de ned i sårillen. Den aktive transport, samt en 15 graders vinkling af såskiverne sikrer, at afstanden imellem frøene ikke påvirkes af udefrakommende faktorer, og derfor placeres de i med en ensartet afstand i sårillen.

De enkelte såhuse trækkes af hver sin elmotor, og derfor kan Maschio Gaspardo Chrono også arbejde med både variabel tildeling og sektionskontrol, der sikrere at der ikke sker overlap ved foragre og i kiler.

Dybdestyring med lufttryk

Som en specialitet anvender Maschio Gaspardo på Chrono lufttryk til at lægge tryk på både gødnings- og såskær. Såskærene er monteret i et parallelogram, og i hele vandringen kan såskærene belastes med et tryk på op til 300 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som standard lægger lufttrykket et ensartet tryk på samtlige såskær, og derfor påvirkes sådybden ikke af mindre ujævnheder i marken. Som option kan der leveres et to-kreds system, hvor der er mulighed for at arbejde med et højere skærtryk på de såskær, der eksempelvis kører i sporene efter traktoren, siger Thomas Pedersen.

På Chrono-modellerne bliver der også mulighed for at tilvælge et nyt gødningsskær, hvor arbejdsdybden kontrolleres af et gummihjul, og hvor stensikringen er med luft.

rich-media-6
Thomas Pedersen, MO Implements, viser hvordan såhusene på Maschio Gaspardo Chrono er vinklet 15 grader, og sammen med en aktiv transport af udsæden, giver det stor præcision og mulighed for at køre med op til 15 km/t. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Kommer som både liftophængt og bugseret

Maschio Gaspardo introducerer Chrono både som liftophængt og som bugseret. Den liftophængte og foldbare Chrono 500 er som standard en seks meter bred maskine, der kan monteres med enten 12 såhuse og en rækkeafstand på 50 centimeter eller 8 såhuse og en rækkeafstand på 75 centimeter.

- Takket være den enkle montering af såhusene på hovedrammen, tager det under to timer at montere de ekstra såhuse og ombygge en maskine fra en rækkeafstand på 75 og til er rækkeafstand på 50 centimeter. Derved kan den samme maskine anvendes til såning af roer, majs, raps og andre rækkesåede afgrøder, siger. Thomas Pedersen.

Som bugseret kommer Chrono i flere varianter, og på Chrono 800 kan både gødning og såsæd blæses ud fra centrale beholdere. Chrono 800 er som udgangspunkt med 12 rækker og en rækkeafstand på 75 centimeter. Hovedrammen er imidlertid forberedt til at såmaskinen kan udvides til 16 rækker.

rich-media-8
Som en specialitet anvender Maschio Gaspardo på Chrono lufttryk til at lægge tryk på både gødnings- og såskær. Systemet kan leveres som et to-kredssystem, med mulighed for at lægge ekstra tryk på de skær der arbejder i traktorsporet. Foto: Helge Plougmann Nielsen.