Lyt til artiklen:

Kartoffelvirksomhed efter minus på 29 millioner kroner: Særdeles utilfredsstillende regnskab

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Det har på mange måder været en udfordrende kartoffelsæson - blandt andet på grund af en meget tør start og en sen afsluttet på grund af kraftig regn.

Også det seneste afsluttede regnskab fra Sunds-virksomheden Thorsens Chipskartofler viser udfordringer. Et minus på godt 29 millioner kroner før skat mod et minus på godt 2,3 millioner kroner året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultatet anses som særdeles utilfredsstillende på trods af, at tabene blandt andet er affødt af tørke, aftalebrud og den verdensomspændende krise som følge af krigen i Ukraine, skriver Thorsens Chipskartofler i ledelsesberetningen.

Erik er klar til at give kartoflerne videre

Se også:

Erik er klar til at give kartoflerne videre

Underskuddet har gjort et stort indhug i egenkapitalen, der er faldet fra knap 58 til 32 millioner kroner, hvilket er en reduktion med næsten 44 procent.

- Sæson 2022/2023 har været præget af mange negative udfordringer. Tørken i 2022 betød en ekstrem mangel på kartofler, som skulle købes på det frie marked til de højeste priser, der nogensinde er oplevet, Behovet måtte endda dækkes ved import fra Egypten. Det er derfor nødvendigt i nogen omfang at søge økonomisk hjælp fra kunder for at dække behovet, oplyser ledelsen.

De seneste år har Sunds-virksomheden omsat 150.000 ton kartofler årligt, men denne sæson er resultatet endt på omkring 120.000 tons, da salget til Sydeuropa er reduceret.

- Vi har haft nogle udfordringer med vores tyske leverandører, så derfor forsøger vi at drosle en hel del ned på Sydeuropa og i stedet øge i Nordeuropa og Skandinavien, så vi er i gang med at lave en omstrukturering, sagde direktør, Erik Thorsen, til Maskinbladet i oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Video fra oktober 2023:

De sidste mange år har Thorsens Chipskartofler fået produceret omkring 40 procent af deres kartofler i Tyskland, hvor de også har en fabrik.

- Det kommer til at ændre sig noget, når vi drosler ned på produktionen i Tyskland, og det giver plads til, at vi kan tage nogle flere leverandører ind her i Danmark, sagde direktøren sidste efterår.

Forventninger til fremtiden

Thorsens Chipskartofler forventer, at regnskabsåret 2023/2024 er et fald i den mængdemæssige omsætning på cirka 15 procent i forhold til 2022/2023.

- Der vil i 2023/2024 være fokus på at finde en afslutning af verserende sager vedrørende aftalebrud fra samarbejdspartnere og entreprenører og samtidig at genoprette stabiliteten i virksomheden, lyder det i ledelsesberetningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet har i dag forsøgt at få fat i Erik Thorsen til en kommentar til regnskabet.