Lyt til artiklen:

Økologisk spisemærke overlever

00:00
Hastighed: ???x
03:09

Det Økologiske Spisemærke vil også næste år være at finde hos de offentlige og private køkkener, og det glæder Landbrug & Fødevarer Økologi.

- Vi er meget glade for, at det Økologiske Spisemærke fortsætter i 2024. Det er et positivt skridt mod en mere bæredygtig fødevaresektor, og det understreger vigtigheden af samarbejdet mellem industrien og forbrugerne, siger Kirsten Lund Jensen, der er økologichef i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer Økologi har sammen med 12 andre organisationer stået skulder ved skulder for at bevare det velfungerende spisemærke, som bidrager til at skubbe økologien frem i Danmark og som samtidig har en dokumenteret positiv effekt i forhold til at fremme den grønne omstilling i foodservicesektoren.
Mærket var i første omgang ikke prioriteret i regeringens finanslov for næste år, men nu har politikerne alligevel fundet en løsning, der betyder, at Det Økologiske Spisemærke fortsætter i 2024.

- Det økologiske spisemærke er ikke kun en anerkendelse af de professionelle køkkeners indsats med at bruge økologiske råvarer, reducere madspild og minimere deres miljømæssige fodaftryk, men det fungerer også som en vejledning for forbrugere, der ønsker at støtte de virksomheder, der prioriterer økologiske fødevarer. Derfor er det meget glædeligt, at regeringen har lyttet til bekymringen fra erhvervsaktører og politikere og sikret, at Det Økologiske Spisemærke får lov til at fortsætte i 2024, siger Kirsten Lund Jensen.

- Det er en vidunderlig nyhed! Jeg er rigtig glad for, at regeringen har ombestemt sig og opdaget at spisemærket er et vigtigt værktøj for rigtig mange. Vi har kæmpet for, at Det Økologiske Spisemærke skal bevares. Danmark har i den grad behov for et mere bæredygtigt landbrug og med det en mere bæredygtig tallerken, siger Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening.

Det Økologiske Spisemærke er en mærkningsordning for spisesteder, der viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Mærket anvendes både af offentlige og private bespisninger og er en effektiv løsning til at hæve økologiandelen og nå klimamålene, idet det bidrager til at fremme grønne måltider i kantiner, restauranter og cafeer over hele landet.

Regeringen har et mål om at fordoble det økologiske areal og forbrug frem mod 2030, og her spiller et voksende salg af økologi i foodservicesektoren en væsentlig rolle. Landbrug & Fødevarer vil arbejde for, at der hurtigst muligt findes en varig løsning, der kan sikre fremtiden for Det Økologiske Spisemærke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores indsats slutter ikke her. Nu er spisemærket reddet i 2024, men vi vil arbejde videre for at sikre en mere langsigtet løsning fra 2025 og frem, slutter Kirsten Lund Jensen.