Lyt til artiklen:

Debat: Kan man leve af sit netværk?

00:00
Hastighed: ???x
04:59

Når jeg trækker på mit netværk, er det ofte i forbindelse med konkrete opgaver. Det kan være i forbindelse med oprettelse af advisory boards, rekruttering af bestyrelsesmedlemmer eller nye medarbejdere i samarbejde med mine kunder i Skovsted.

Det vil sige, når jeg leder efter de rette fagpersoner eller specialister, eller måske et strategisk samarbejde i forbindelse med arbejdet i en bestyrelse. Men netværk er også meget andet og mere end forretningsaftaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netværk handler om mennesker, om at ville hinanden. Det handler om at hjælpe hinanden med at overkomme udfordringer og at inspirere til at tænke nyt. Når du har opbygget en stor grad af tillid omkring dig, kan dit netværk også blive din mest værdifulde partner i at løse de opgaver, der står foran dig.

Netværket er hjertet af min professionelle tilværelse, en skattekiste af muligheder og et spejl, der viser, hvor lang tillid og samarbejde kan tage én. Mit firma, Skovsted Agro Board & Recruitment, er her, langt hen ad vejen, på grund af netværket. Jeg er her på grund af netværket. Ja, vi er alle her, på den ene eller anden måde, på grund af vores netværk.

Rette samarbejdspartner

At finde den rette samarbejdspartner er ikke kun et spørgsmål om faglig kompetence, men i høj grad også om tillid. Tillid er fundamentet, hvor vi bygger vores broer i erhvervslivet. Man mærker hurtigt, om der er substans bag ordene, om der er en dybde i forholdet, der strækker sig ud over det forretningsmæssige.

At opbygge denne tillid kræver tid, ærlighed og et ønske om at lære hinanden at kende. Og når denne professionelle tillid er opnået, er det som at have en guldmine ved hånden. For mig er det ikke firmanavnet eller brevhovedet på samarbejdspartnerens brevpapir, der har betydning, det er personen bag. Det er personen, jeg søger.

Ofte anvendes jeg i rekrutteringsøjemed, fordi jeg har et stort netværk af lederkandidater i ind- og udland. Både arbejdstagere og arbejdsgivere ved, at jeg ikke "bare" blindt står på mål for dem, for der skal altid opbygges tillid, og ud af det når vi hurtigt frem til et sted, hvor vi gensidigt kan hjælpe hinanden og få et samarbejde godt fra land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vælger man at samarbejde med Skovsted, så gør man det blandt andet fordi, jeg rekrutterer ud fra, hvad jeg ser og oplever, og ikke ud fra fancy computerprogrammer, der spytter en DISC-profil eller psykologisk analyse ud. Sidstnævnte kan sagtens indgå i rekrutteringsprocessen, men så har jeg allerede et godt billede af kandidaten i forvejen - og jeg har forhørt mig i netværket, om kandidaten har røv i bukserne.

Se opgaver fra nye vinkler

Hvis jeg har hjulpet en virksomhed med et navn, hvor jeg ikke selv var den rette til opgaven, så tror jeg også - måske lidt naivt - at virksomheden husker mig. Og så vender de tilbage, hvis firmaet enten skal bruge yderligere hjælp eller når et nyt match skal laves.

Når jeg selv rekrutterer, eller når jeg selv bliver henvist til andre, er det via netværket. Det er her, jeg finder de kompetente personer, der kan hjælpe med at se tingene fra en ny vinkel. Der er intet at frygte ved at henvise til andre, for i sidste ende gør det netværket endnu stærkere. Vi er alle en del af denne gensidige støttestruktur.

Kan man leve af netværk? Svaret er klart: Ja, man kan, men det kræver, at du er villig til at give noget af dig selv. Det kræver, at du er parat til at investere tid og energi i at opbygge og vedligeholde tillid. Det kræver, at du leverer varen - dig selv - men du står omvendt også på mål for den anbefalede kandidat.

Netværket belønner dig på den lange bane, og det koster dig intet at give en hjælpende hånd til andre i dit netværk. Sammen styrker vi hinanden, og det er vejen til vækst, både for virksomheder og individer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye udfordringer

Så, hvis du står over for en udfordrende opgave, måske i forhold til en kommende strategiproces, rekruttering eller hvis dine tidligere forsøg på at forhandle fordelagtige aftaler på plads med dit pengeinstitut ikke har båret frugt, så brug dit professionelle netværk.

Samarbejde, og dermed netværk, er nøglen til succes, og netværket er døren til de bedste kompetencer: Netværket er den letteste vej til den person, der kan hjælpe dig med at løse opgaven.

Mit motto som virksomhedsrådgiver i Skovsted er ganske simpelt. "Giv et kald, og lad os tage en snak - det koster ingenting at diskutere mulighederne." Vi er mange, der gerne stiller os til rådighed, så du også kan få udviklet dit netværk.