Lyt til artiklen:

Dyreorganisation med hård kritik af Danish Crown

00:00
Hastighed: ???x
02:13

Dyreorganisation World Animal Protection har i en international rapport dokumenteret, at verdens største kødgigant, JBS, er involveret i ulovlig handel med soja og kødkvæg, der stammer fra ryddet og afbrændt regnskov i Amazonas, Brasilien. Det oplyser organisation i en pressemeddelelse.

Samtidig kritiserer de Danish Crown for at handle med JBS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danish Crown har i en årrække samarbejdet tæt med JBS, og hvis det danske firma mener noget med deres bæredygtige mål, der blandt andet handler om, at droppe 'beskidt' soja, så er det mildest talt dobbeltmoralsk at fortsætte samarbejdet med et firma, der har så blakket et ry, siger Esben Sloth, der er kampagne- og programchef i World Animal Protection.

rich-media-2
Programchef Esben Sloth, World Animal Protection i havnen i Santarem, Brasilien, hvor der udskibes tonsvis af kød og soja, der er høstet på ruinerne af nedbrændt regnskov. Foto: World Animal Protection

Han referer til, at Danish Crown for nyligt meddelte, at de har indgået et samarbejde med Arla og Coop, der betyder, at de vil trække sig fra brugen af ikke-certificeret soja.

Bøde for regnskovsrydning

JBS fik i 2017 en bøde, der svarede til 54 millioner kroner for at handle med kvæg fra nedbrændt regnskov over tre år. Ifølge World Animal Protection er ulovlighederne blevet ved efterfølgende.

Skovrydning i Amazonas faldt i juli

Se også:

Skovrydning i Amazonas faldt i juli

Organisation beretter, at Danish Crowns forretninger med JBS begrænser sig ikke til køb og salg af kød, men omhandler også salg af flere fabrikker og distributionscentraler. Således solgte de firmaet, Plumrose USA, til JBS i 2017 for 1,6 milliarder kroner.

- Det er svært at se, hvordan Danish Crown kan få et tæt samarbejde med en så belastet forretningspartner til at stemme overens med en etisk og bæredygtig forretningsførelse. Hvis Danish Crown vil bevare deres troværdighed, bør de afbryde ethvert samarbejde med JBS, siger Esben Sloth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

World Animal Protection har forelagt deres rapport overfor Danish Crown, der dog ikke er vendt tilbage med et svar.