Lyt til artiklen:

Erik Larsen: Forkert at satse på eksport af smågrise

00:00
Hastighed: ???x
04:41

2023 har været et år med høje priser på eksportgrise og en dansk notering, der har haft problemer med at konkurrere med de europæiske konkurrenter. Det har medført at vi i Danmark for første gang eksporterer flere grise, end vi slagter.

Samtidig har det haft konsekvenser for de danske slagterier, hvor Tican er på arbejdsfordeling, mens Danish Crown har lukket slagteriet i Sæby, med 800 arbejdsløse som følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser, at dansk griseproduktion står ved en skilleveje, hvor der er to valg - og hvor det ene er det rigtige. Sådan lød budskabet fra formand for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris på grisekongressen i Herning.

- Vi kan blive en underleverandører og satse udelukkende på eksport af smågrise til de europæiske slagtegriseproducenter. Eller vi kan vælge en stærk, integreret værdikæde fastholdt i Danmark, hvor vi så kan levere kvalitetsprodukter til verdens forbrugere. Jeg er ikke i tvivl om, hvilken retning vi skal gå. Vi skal fastholde en stærk, integreret værdikæde i Danmark, konstaterede Erik Larsen fra scenen.

Erik Larsen er stolt af, at danske smågrise er så gode, at Europa efterspørger dem i høj grad, understregede han. Og at mange vælger at eksportere deres smågrise, for at få betalt regningerne, forstår han også.

- Men jeg står ikke her udelukkende som selvstændig erhvervsdrivende, jeg står her som formand for danske griseproducenter, og som formand er jeg bekymret for, at de kortsigtede valg, man foretager, kan få langsigtede, negative konsekvenser. Det er en risikabel vej at gå, udelukkende at blive underleverandør af smågrise til andre markeder. Her er man underlagt prisen på grisen i markeder, hvor vi ingen indflydelse har, og hvor vi historisk har set prisen svinge virkelig meget. Det er ikke mere end to år siden, der var producenter, der blev tilbudt 75 kroner for en 30 kilosgris, mindede Erik Larsen tilhørerne om.

Påvirker license to produce

Desuden, påpegede Erik Larsen, er det en risikabel startegi for danske griseproducenters license to produce. For uden stærke slagterier og de medfølgende arbejdspladser i værdikæden, man man miste opbakningen fra både politikere og befolkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med hele værdikæden i landet har vi gode alliancer og et større råderum i den politiske debat. Det mister vi, hvis vi udelukkende producerer smågrise til eksport. Vi ved alle sammen, at det altid har gået op og ned for priserne. Men set over tid er det mest stabilt at satse på en full line-produktion - eller et tæt samarbejde mellem smågrisproducenter og slagtegriseproducenter, understregede Erik Larsen.

Der er dog ikke noget i seneste prognose fra Seges Innovation, der indikerer at slagtegriseproduktionen bliver mindre udfordret i 2024. Derfor opfordrede formanden til, at man hver især vurderer, om man har den rigtige langsigtede strategi. Ikke bare for egen bedrift, men for erhvervets fremtid.

Mælkeprisen foretager en blød landing efter vildt ridt - griseprisen viger

Se også:

Mælkeprisen foretager en blød landing efter vildt ridt - griseprisen viger

Krav til slagterierne

Af samme årsag, er det dog også rimeligt at stille krav til de danske slagterier, fastslog Erik Larsen.

- At de følger markedet tæt og evner at tilpasse sig udviklingen. At de holder sig konkurrencedygtige. Både i afsætningen og i afregningen til os, lød det om kravene.

Der skal dog to til en tango, og derfor skal producenterne også levere et produkt, som lever op til markedets ønsker og forventninger. Både hvad angår kvalitet, men også i forhold til klima, miljø, sundhed og dyrevelfærd, formanede han, og mindede om, at det var derfor man med Danske Svineproducenter og Danske Svineslagterier skrev under på Vision 2050 for et par år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En vision, der skal imødekomme og være på forkant med forventningerne fra markedet.

- Det handler om staldkrav til løse søer, krav til hele haler og diverse klimatiltag. Dyrevelfærd har en stor betydning for vores erhverv og dermed fylder det også meget i vores vision. Vi vil blandt andet øge andelen af grise med hele haler. Det skal gøres med en fordelingsordning, hvor der ikke stilles krav til, hvordan de hele haler produceres. Det skal være op til det gode landmandsskab. Den ordning arbejder vi stærkt på kan træde i kraft i 2025, sagde Erik Larsen.