Lyt til artiklen:

Amerikanske forskere udvinder urea fra spildevand

00:00
Hastighed: ???x
01:20

Produktionen af kvælstofgødning er en energi- og klimatung proces. Derfor har forskere længe ledt efter løsninger, som kan sænke klimaaftrykket fra gødningsproduktionen. Nu ser det ud til, at et samarbede mellem Northwestern University og University of Toronto har ført til et gennembrud, skriver mediet Farmtario

Processen konverterer CO2 og og kvælstof fra spildevand ved hjælp af strøm og en hybridkatalysator lavet af zink og kobber, og kan bidrage til, at rensningsanlæg kan reducere CO2-aftrykket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det banebrydende i systemet, foruden at det kan lave urea af spildevand, er, at katalysatorer oftest er legeringer, ligesom der oftest kun er én katalysator. Forskerne fandt dog referencer fra 1970´erne, der pegede på, at rene metaller som zink og kobber kunne være brugbare i processer med CO2 og kvælstof.

Derfor beklæder forskerne kobber med et tyndt lag zink og får på den måde den ønskede reaktion. Ifølge forskerne bag, vil der dog gå en rum tid før metoden kan blive kommercialiseret, idet den endnu ikke tager højde for de urenheder, der er i spildevand.