Lyt til artiklen:

Tysk TV-hold besøger kinesisk svine-skyskraber

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Fabrikker med produktion af svin og svinekød. Det er virkeligheden i Kina, hvor et TV-hold fra den tyske TV-station ARD har fået adgang til et 26 etagers højhus med svin.

Indslaget er vist i tysk TV, men kan også ses online

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Kina betyder den stigende velstand også, at forbruget af svinekød stiger. I gennemsnit indtager hver person i Kina nu omkring 60 kilo kød om året. Til sammenligning, så er kødforbruget i Tyskland på omkring 52 kilo, hvor svinekød tegner sig for knap 30 kilo om året. For ti år siden var det omkring 40 kilo.

I takt med, at forbruget er steget, er svinestaldene også vokset i Kina - især i højden, fordi jorden er dyr. To år efter den første officielle anmodning har ARD Tagesschau fået lov til at besøge et af disse højhuse, hvor der gælder særlige karantæneregler efter tidligere ASF-udbrud.

Journalister og kameraholdet skulle igennem i alt syv kontrolposter. Én gang blev bussen sprøjtet med desinfektionsmidler, tre gange skulle gæsterne i bad, én gang skulle de endda i sauna. Hver gang fik de nyt tøj, mens genstande som mobiltelefoner blev desinficeret.

Et kig indenfor i højhuset med grise viser, at søerne er i kassestier. De må komme ud hver fjerde måned og motionere i cirka en time, fortæller en medarbejder.

Ifølge Tagesschau-rapporten synes medarbejderne, at fabrikslandbrug er meget moderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis grisene var ude i blæst, sol og regn, ville de måske ikke finde nok at spise. De ville være som hjemløse, siger en arbejder om holdningen i højhuset.

Her har de alt, hvad de skal bruge, mener hun.

- Mad, drikke, et helt måltid og de skal ikke stå i kulden. Selvfølgelig er de gladere, fortæller hun begejstret.

Svinefabrik med 1,2 millioner grise

Halvdelen af alle avlssvin på verdensplan lever nu i Kina, oplyser ARD.

Kødforbruget er steget med stigende velstand. Og regeringen støtter industrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringens succes afhænger også af, om folk kan købe nok billigt svinekød, siger Mindi Schneider fra Crown University Providence i USA.

På den måde kan regeringen vise, at de gør det bedre og bedre.

Nye virksomheder investerer i forretning, og det største opfedningsanlæg til 1,2 millioner grise om året drives af en cementproducent.