Lyt til artiklen:

Bredebro Maskinstation er på forkant med teknologien

00:00
Hastighed: ???x
03:47

Bredebro Maskinstation råder over to Claas 960'ere, der tager sig af grovfoderet og udbytteregistreringen. Til majssæsonen 2023 har de dog lejet en ekstra ind. Det er ingen tilfældighed, at de har valgt netop denne model af finsnitter. Den passer nemlig perfekt ind i et 12-rækkerssystem, hvor de både har en Horsch majssåmaskine, deres mekaniske renser og et majsbord, som alle er tilpasset dette 12-rækkerssystem.

rich-media-1
Bredebros maskinhus, hvor den ene af de to snittere holdt hjemme, inden majs sæsonen for alvor går ind. Foto: Claus Henneberg.

Søren Haahr Nilsson Gad forklarer en af grundene til, at han mener, det er vigtigt, at tingene passer sammen igennem de forskellige processer fra majsdyrkningen til snitning af majsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Podcast: Søren kom tidligt i gang
Podcast

Maskinstationen

Episode 26: Søren kom tidligt i gang

- Det betyder meget i vores område, at såmaskinen matcher majsbordet på finsnitteren, så man kan køre i de spor, såmaskinen har lavet, fortæller Søren Haahr Nilsson Gad, og fortsætter:

- Forskellen er enorm. Det er som dag og nat, afhængigt af om man følger sporene. Hvis forholdene er udfordrende, og man skrider ud af sporet, kan man nemt sidde fast med køretøjet.

rich-media-4
Med Claas Telematics kan man se, at maskinstationen har sine egne to snittere koblet op, men også den indlejede og tredje finsnitter er koblet op. Foto: Claus Henneberg.

Claas Telematics er guld værd

Inden sæsonen starter, overfører Søren Haahr Nilsson Gad markgrænserne og marknumrene fra CropManager til Claas Telematics. Når disse data er overført, kan informationen frit udveksles mellem Claas Telematics og Crop Manager. Finsnitteren opretter en log hvert femte sekund, som sendes videre til Claas Telematics. Herfra kan udbyttedata sendes videre til CropManager, som landmanden så kan se hjemme fra sit kontor.

- Det fungerer simpelthen bare rigtig godt, siger Søren Haahr Nilsson Gad.

Claas Telematics er et rigtigt godt stykke værktøj til hverdagen hos Bredebro Maskinstation. De bruger det til mere end bare udbyttedata. Finsnitteren genererer en log hvert femte sekund med en lang række data, som kan tilgås fra både mobil, tablet og computer. Dette kunne være praktisk både på kontoret og ude i marken, uanset om det er til flådeovervågning eller fejlfinding af montøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

JDLink flittigt brugt

Hos Bredebro Maskinstation bruger man også flittigt JDLink til både kalkfiler og til den aktuelle trend med gylleplacering i foråret. De anvender det til deling af optegnede markgrænser og linjer.

Her optegner de enten grænserne og linjerne på forhånd med en traktor for at optimere effektiviteten, når den selvkørende Vredo er i marken. Eller også optegnes grænser og linjer direkte med Vredoen.

Med JD Link har de konstant styr på linjerne, så de ikke forsvinder fra traktorterminalerne. Det er essentielt, at de ikke forsvinder, for når majsene skal renses, er der ingen andre hjælpemidler til at styre den 12-rækkers Gaspardo-renser end GPS'en monteret på traktoren.

rich-media-6
Bredebro Maskinstations Gaspardo renser. Læg mærke til intet kamerastyring eller sideforskydningsramme. Bare en stiv enhed. Foto: Claus Henneberg.

John Deeres AutoPath-system sikrer, at dette kan lade sig gøre. På såmaskinen sidder en GPS-antenne, som konstant logger dens position, når majs-såmaskinen er i arbejdsstilling.

Så selvom man styrer manuelt, eller hvis såmaskinen kører skævt i forhold til traktoren, ved GPS-antennen præcis, hvor såmaskinen faktisk har bevæget sig og sået. Disse linjer kan efterfølgende overføres til renseren, når den træder ind på marken. Dette betyder, at den kører nøjagtigt der, hvor såmaskinen tidligere har kørt - selv hvis man har navigeret uden GPS, for eksempel for at undgå forhindringer.