Lyt til artiklen:

Agrometer slår på klima-trommer

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Lige nu er der virkelig fokus på den grønne omstilling hos Agrometer.

- Fælles ansvar for vores fælles klima, siger Niels Nicolai Andersen, direktør i Agrometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er et af de nyere ansigter i virksomheden, som han kom til i 2022.

Podcast: Gylle er guld!
Podcast

Maskinstationen

Episode 25: Gylle er guld!

Niels Nicolai Andersen har en fortid hos Grundfoss, og han har arbejdet med kommunikationsstrategi i en række virksomheder, inden han startede som direktør hos Agrometer, hvor han også skal forløse det kæmpe potentiale, som Agrometer har i Danmark og udlandet i forhold til den grønne omstilling.

rich-media-3
SDS8000 gylleudlægger i marken med sit brede vingefang Foto: Agrometer

Brændstof og CO2 besparelse

- Med et Agrometer-setup med pumpevogn og udlægger bruger man cirka 2,5 gange mindre brændstof pr. kubikmeter gylle end et traditionelt gylle-setup, siger Niels Nicolai Andersen.

Han forklarer, at det vil sige, at når man begynder at tale C02, så er det mere eller mindre den samme reduktion; altså 2.5 gange mindre C02 udledning pr. kubikmeter

I dag er C02-afgiften på landbruget til debat i det offentlige rum, men der er stadig ikke fastlagt nogen rammer for, hvordan og hvor en måske kommende afgift vil ramme, eller hvad det skal koste, men der har selvfølgelig været tal i spil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man regner lidt løst på det, vil jeg sige, at en C02-afgift måske vil ramme et Agrometer-sæt med omkring syv kroner pr. kubikmeter i afgift, hvilket er meget i sig selv. Men hvis vi kigger på et gyllevogn-sæt, er vi nok nærmere 16 til 17 kroner baseret på brændstofforbruget, fortæller Niels Nicolai Andersen.

- Uanset om man er indstillet på det eller ej, så kommer der en kæmpe transformation i den måde, man driver landbrug på. Og det har selvfølgelig også indvirkning på, hvordan maskinstationerne leverer ydelser til landbruget, siger Niels Nicolai Andersen.

rich-media-5
SRS1200 i Marken Foto: Agrometer

Infrastrukturen bestemmer effektiviteten på udlægger

Effektiviteten afhænger også af infrastrukturen med rør, slanger og pumpe, og hvordan de skal lægges ud, så maskinen kører så effektivt som mulig. Man skal lære hen ad vejen, hvordan opgaven skal gribes an.

rich-media-6
SRS1500 er kommet på græs med mindre slæbeskær bommen. Foto: Agrometer

Når Agrometer bliver kontaktet af en køber, vil de også være behjælpelige med at kigge på infrastrukturen og planlægning af kørsel, da det ikke er alle steder, hvor en gylleudlægger giver mening. Agrometer prøver at give et ærligt svar, når de bliver kontaktet.

Kun gylleudlæggeren kan køre: - Vi håber det gode vejr kommer nu

Se også:

Kun gylleudlæggeren kan køre: - Vi håber det gode vejr kommer nu

Et smugkig i krystalkuglen

Agrometer overvejer kraftigt, om de vil i gang med at implementere granuleret udbringning af gylle på deres udlæggere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fordi gylle er guld, og gylle kommer i fremtiden til at blive endnu mere guld, fordi vi kommer til at forstå værdien endnu bedre, siger Niels Nicolai Andersen.

Agrometer blev grundlagt i 1977 som handelsvirksomhed og har i dag fire forskellige vandingsprincipper i programmet. Gylle-projektet startede, da Gejs blev opkøbt.

Hør meget mere om Agrometers i podcastserien Maskinstationen.