Lyt til artiklen:

Vandingsmaskiner redder vårbyggen i Borris

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Ved Borris ligger bedriften Lundhøj, der ejes af Jacob Jensen, der sammen med sin far og lillebror driver 280 hektar med kartofler, frøgræs og korn til bedriftens 800 søer.

På de vestjyske kanter har de kunnet vande med deres i alt 11 vandingsmaskiner, og dét har gjort en mærkbar forskel i høsten, der ellers har været med blandede følelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hveden har været middelmådig, og vi har høstet 76 tønder. Vårbyggen har været rigtig god, der hvor vandingsmaskinerne har kørt, som de skulle. Men der, hvor de har haft travlt eller ikke har kunnet følge med, der kunne man ligeså godt have brakpudset, siger Jacob Jensen.

Han fortæller dog om 70 tønder i vårbyggen, hvor den var god, og det var den for det meste på de lettere JB1 til JB3 jorder i det vestjyske.

- Frøgræsset har været en katastrofe. Vi har ikke fået styr på det endnu, men jeg er bange for det nærmer sig to tredjedele af normaludbyttet. Det kommer til at gøre ondt, er jeg ræd for, siger Jacob Jensen, og fortsætter:

- Så nu sætter vi liden til kartoflerne, for de står godt og har fået en masse vand.

Lundhøj har desuden en række naboer, der alle læsser korn af hos dem, så høsten og markbruget klares af Jacob Jensens far og lillebor, med hjælp fra naboen, Jørgen Rindom, som de lejer 100 hektar fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så holder jeg styr på kornlageret, og det fungerer pissegodt, lyder det fra ejeren.