Lyt til artiklen:

Flot majshøst hos Alslev Agro

00:00
Hastighed: ???x
03:51

Hos Alslev Agro ved Løgumkloster har de netop fået fyldt de første to siloer med majs, og der er uden tvivl tale om en god majs, fortæller ejer Claus Drøhse.

- Det ser ret fornuftigt ud, vi har 78 hektar hjemme, og normalt plejer vi at have cirka 15 hektar mere i de siloer. Så det er rigtig, rigtig tilfredsstillende, siger Claus Drøhse, som ikke kan komme med mere konkrete udbyttetal, herunder foderenheder, idet de endelige analyser ikke er på plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kan dog dele, at tørstofprocenten er omkring 31,5 og 32 og at majsen er af de tidligt modne sorter.

Går op i majs

Claus Drøhse går meget op i at give majsen de bedste vækstbetingelser i løbet af sommeren. Det indebærer blandt andet stort fokus på rettidig såning, gødning, vanding og ukrudtsbekæmpelse - og så skal majsen høstes til tiden.

- Her er jeg meget bevidst om ikke at lade mig påvirke alt for meget af andres holdninger og meninger. Hver enkelt landmand skal vide hvad hans foderstrategi er - og dermed hvad behovet er i forhold til vægtningen mellem høj fordøjelighed, fyldefaktor og stivelsesandel. Jeg vil have en moden kolbe, men stadig en grøn plante, for så får jeg mange MJ/kg TS med en høj fordøjelighed og en lav fyldefaktor, og det passer til resten af min fodring, siger Claus Drøhse, og tilføjer:

- Husk desuden, at jo længere majsen står - jo større er risikoen for svampe og toksindannelse - hvilket virkelig kan koste ydelse. Derfor er vores strategi at vælge svampe-robuste, tidlige og middeltidlige modne majssorter.

Desuden sparer de ikke på ensileringsmidlet, når de høster på Alslev Agro, ligesom der stilles krav til folkene i marken og i stakken. Det er konkret en snitlængde på ti millimeter, og også svøbebladene skal kunne snittes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sørger for at majsen fordeles i jævne tynde lag, når det køres til i stakken. Vi prioriterer altid afdækning af stakkene med det samme - og altid til nat, også hvis der skal yderligere i siloen dagen efter. Iltning og vand skaber ligeledes forudsætninger for svampe og toksinvækst - så her må der ikke springes over, fortæller Claus Drøhse.

Tilbage på de sønderjyske marker står 37 hektar majs, hvoraf Claus Drøhse forventer at fem til syv hektar høstes som helsæd, mens resten skal kolbes.

- Vi mangler kun én stak til overgangsfodring, mens siloerne ensilerer næste år. Så skal vi have en stak majs til overgang i et par måneder, fortæller han.

God høst

Claus Drøhse er ganske tilfreds med majsudbyttet, som han blandt andet tilskriver muligheden for vanding.

- Noget af det har kunnet vandes. Jeg havde set, at majsene stod godt, men jeg havde ikke regnet med at de stod så godt, siger Claus Drøhse, der generelt kan se tilbage på en god høst for året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet fik de 7,2 ton pr. hektar i vårbyggen - noget der igen tilskrives vanding.

- Og i slutningen af denne uge tager vi sjette slæt. Det bliver rigtig fint, og vi har høj kvalitet på grovfoderet. Tredje slæt har drillet, men fjerde, femte, og sjette er kommet flot, så samlet har vi større udbytte på græs end sidste år, siger Claus Drøhse, som i samme ombæring roser Bredebro Maskinstation for et godt arbejde i majshøsten.

- De gør det rigtig godt. Især med den nye cracker, de har fået i. Det hele er fint knust, lyder det.

Alslev Agro driver 225 hektar planteavl og har 425 årskøer.

rich-media-4
De resterende majs på marken høstes, så snart vejret tillader det. Foto: Alslev Agro.