Lyt til artiklen:

Barsk vejr stopper Fristrup Maskinstation: Håber på god etablering af vinterafgrøder

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Mange steder har man stjålet sig til høsten mellem bygerne, og det er også tilfældet ved Aabybro, hvor Fristrup Maskinstation hører hjemme. Og på grund af kraftig blæst og regn er maskinstationen nu blevet helt nødt til at indstille høsten. Det fortæller Niels Erik Larsen, der ejer maskinstationen.

- Vi har kun fået 35 procent af vores areal høstet, så resten står jo på marken. Det er barsk vejr og regner meget, så der er ikke udsigt til godt høstvejr den førstkommende tid, siger Niels Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinstationen høster 800 hektar med to mejetærskere, og foruden storm og regn nu, har afgrøderne i forvejen været rigeligt udfordrede af vejret siden etablering.

- Udbytterne er næsten halverede på grund af regn i foråret og tørken efterfølgende. Det har virkelig været hårdt. Rugen var nok det bedste, for det var knapt så galt. Men rapsen og vinterbyggen har taget meget skade af vejret. Rapsen var især presset i foråret med en våd marts. Og så var der tørkestress bagefter, fortæller Niels Erik Larsen, der mener, at det har været fra den ene yderlighed til den anden.

Kartoflerne ser dog ud til at have klaret sig bedst af alle afgrøder, og det forventer Niels Erik Larsen også nok skal gå.

- De skulle ikke bruge så meget vand i starten, så der håber vi på normaludbytter. Vårbyggen er ramt af både tørke og sen såning, for vores jord er lav, gammel fjordbund, siger Niels Erik Larsen.

Samlet set regner han derfor med dårlige udbytter, også fordi vejret endnu en gang giver de tilbageværende afgrøder et fur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi glæder os til at køre igen, men forventer ikke det store. Vi håber, det kan blive fornuftigt føre at så vinterafgrøder i, siger han.