Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Tjek vandingsmaskinernes dyser og udnyt vandet bedre
Markvandingsanlæggene kører på højtryk, men mange vandingsmaskiner kan optimeres billigt og hurtigt lyder et aktuelt råd fra Gunnar Schmidt, der er energi- og teknikrådgiver hos Byggeri & Teknik I/S.
Han anbefaler, at man kontrollerer dyserne på sine vandingsmaskiner, fordi dårlige dyser eller fremmedlegemer i dyserne resulterer i både mindre spredebredde og et ujævnt spredebillede og dermed en dårlig udnyttelse af det tilgængelige vand. Sårligt i blæsevejr, som der har været i perioder i den seneste tid.
- Blæst flytter en del af vandet fra vandkanonen, hvilket giver uensartet fordeling af vandet, som resulterer i at vandet ikke når sammen imellem vandingssporene, siger Gunnar Schmidt.
Glat overflade
Han fastslår, at nye dyser på vandingskanonen giver større spredebredde. Det skyldes, at den indvendige overflade på dysen skal være helt glat, uanset hvilket materiale dysen er fremstillet af, for at opnå størst mulig spredebredde ved vandingen, og på ældre dyser er overfaldet ikke glat.
- Ved at montere nye dyser på en vandingskanon bliver vandstrålens overflade "glattere", hvilket gør den mere modstandsdygtig over for vindpåvirkning, og samtidig får man generelt en større kaste-længde på vandstrålen, fortæller Gunnar Schmidt.
Han henviser til, at undersøgelser samt praktiske erfaringer viser, at man kan øge sin faktiske, realiserede spredebredde ved at udskifte vandingskanonens aldrende dyser med nye, og det gælder både for aluminiumsdyser og for plastdyser.
Plastdyser
- For plastdyser gælder det, at de bør skiftes hvert andet eller tredje år, idet slitage reducerer deres kastelængde. Dette gælder også selv om dyserne ikke er synligt slidte, siger han og peger på, at en undersøgelse har vist, at man ved udskiftning af to-tre år gamle plastdyser med fabriksnye på en vandingskanon kunne opnå tre-fire meter større spredebredde.
Aluminiumsdyser
Som årene går, korroderer aluminium og bliver ru på overfladen. Når dette er sket på dysens inderside, bør den skiftes eller alternativt poleres op, så den bliver glat igen for at opnår den størst mulige kastelængde på vandstrålen.
To gevinster
- Fordelen ved at opnå større spredebredde vil være mere jævn vandfordeling. Hvis man ved vanding tilstræber at tilføre den mængde vand, som dækker hele nedbørsunderskuddet (for eksempel 30 millimeter) , er der i princippet ikke plads til ujævn vandfordeling, idet der på stederne, hvor der på grund af ujævn vandfordeling tilføres mere vand end tilstræbt, vil opstå nedsivning og dermed tab af vandingsvand.
Mere jævn vandfordeling vil ifølge Gunnar Schmidt give to gevinster. For det første at overvanding reduceres, hvorved der frigøres vand til de steder i vandingstrækket, som får for lidt vand. Dette vil øge andelen af det tilførte vandingsvand, som kan gøre nytte for planterne, hvilket vil øge plantevæksten. Og for det andet opnår man med reduceret overvanding, at man samtidig reducerer udvaskning af næringsstoffer.
- Altså to forhold, som hver for sig trækker i positiv retning, siger Gunnar Schmidt og henviser til endnu mere inspiration om vanding på Byggeri & Tekniks hjemmeside.