Lyt til artiklen:

Hæder til græsproteinprojekt

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Børsen har fremhævet 50 store, gode, innovative og grønne projekter i dansk erhvervsliv.

Èt af projekterne er Vestjyllands Andels græsproteinprojekt TailorGrass.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er naturligvis stolte og beærede over den fornemme hæder, som Børsen har tildelt os. Det er en flot anerkendelse og et vidnesbyrd om, at Vestjyllands Andel og de øvrige samarbejdspartnere i TailorGrass har gang i noget stort og vigtigt på dansk landbrugs vegne, siger Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel.

Samtidig påpeger han, at græsproteinprojektet blot er ét af mange grønne initiativer, som i øjeblikket etableres på tværs af forskellige sektorer i dansk erhvervsliv.

En del af løsningen

- Det er i den grad værd at fremhæve den enorme udviklingslyst og samarbejdsvillighed, som hersker på tværs af både landbrugs-, energi- og industrisektoren. Vi har i flere tilfælde argumenteret for, at dansk landbrug er en betydelig del af løsningen i den grønne omstilling, og det fortsætter vi med, indtil alle har forstået det. Men vi lykkes ikke uden samarbejde på tværs, og det er TailorGrass et blændende eksempel på, siger Steen Bitsch.

Millioninvestering

Vestjyllands Andel har i de seneste år investeret næsten 40 millioner kroner i TailorGrass-projektet, som blandt andet har til formål at sætte yderligere fart på den grønne omstilling i dansk landbrug. Først og fremmest via udvikling af lokalt produceret græsprotein - et alternativ til importeret sojaprotein - til brug i grise- og hønsefoder, hvor al restproduktion genanvendes som energi i form af biogas eller som et foderprodukt til kvæg.

Derudover bidrager selve græsproduktionen ifølge Steen Bitsch til markant større kulstofbinding i jorden og dermed øget indlejring af CO2, ligesom afgrøden er med til at reducere brugen af pesticider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vestjyllands Andel forventer at investere yderligere 100 millioner kr. i nye græsproteinanlæg i løbet af de næste fire år. Disse anlæg vil reducere behovet for importeret sojaprotein med ca. 13.000 tons om året.

Udvælgelsen

De 50 projekter, som fremhæves i Børsen, er udvalgt i virksomheder med minimum 50 millioner kroner i omsætning. Forudsætningerne har desuden været, at de er funderet i den såkaldte EU-taksonomi, der styrer krav til bæredygtighed i virksomheder. Samtidig er alle cases skalerbare med en målbar effekt. Derudover er de forretningskritiske, så de har en reel betydning i virksomheder, og samtidig har de en positiv effekt på omverdenen.

De 50 Børsen Bæredygtig Cases er udvalgt af et advisory board på seks medlemmer, der er sammensat af seks profiler med samlet set årtiers erfaring inden for bæredygtighed og grøn omstilling.