Lyt til artiklen:

Guide til mere sortering af plast

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Landmænd har efterspurgt praksisnær viden om sortering af plastikaffald. I forbindelse med sektorsamarbejdet for landbrug har miljøstyrelsen derfor fået udarbejdet informationsmateriale af kommunikationsvirksomheden Naboskab. Materialet indeholder en guide til at komme i gang/videre med plastiksorteringen samt 5 plakater, der kan hænges op på affaldscontainere, skriver Miljøstyrelsen.

I udarbejdelsen af materialet har der været stort fokus på inddragelse af landbruget. Derfor er vejen blevet lagt forbi gårde og gartnerier for at sikre, at det er brugbart for den enkelte landmand og medarbejderne i gartnerierne. Ved at sortere affaldet til genanvendelse vil det kunne bane vejen for bedre udnyttelse af ressourcer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

80 procent af landbrugets plast skal genanvendes i år 2030

Se også:

80 procent af landbrugets plast skal genanvendes i år 2030

Nye plastprodukter

- I landbruget og gartnerier bliver der brugt store mængder plastik, for eksempel folier til overdækning af ensilage og halm, fiberduge, rundballenet og bindegarn. Derfor er der store gevinster at hente i at sortere plastikaffaldet, som, i stedet for at blive brændt, kan blive til nye plastikprodukter, siger Nina Espegård Hassel, Kontorchef i Cirkulær Økonomi & Affald.

Det blev aftalt i Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, at landbrugssektoren skal udsortere 50 procent af plasten til genanvendelse i 2025 og 80 procent i 2030.

- Sortering er afgørende for at få udnyttet affaldet som en ressource. Derfor har vi fået udarbejdet det her materiale, som er et ud af mange virkemidler til at nå i mål, siger Nina Espegård Hassel.

Materialet er lavet i forbindelse med sektorsamarbejdet i landbruget i samarbejde med Landbrug & Fødevare. Ud over landmænd fra landbruget har flere organisationer kommet med inputs, herunder Danske Gartnerier, Seges Innovation, Dansk affaldsforening, Trio World, Marius Pedersen, AFLD og Nomi4s.

Du kan finde materialet på mst.dk/plastsorteringlandbrug.