Lyt til artiklen:

Sverige kan blive selvforsynende med gødning

00:00
Hastighed: ???x
01:19

I Sverige er det netop nu gang i seks forskellige projekter, som kan gøre sverige selvforsynende med gødning, fremfor importør. Det skriver Jordbruksaktuellt på baggrund af udtalelser fra bæredygtigheds, vand og mark ekspert Markus Hoffman fra det svenske Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

De seks projekter skal hver især producere en eller flere bestanddele af handelsgødning, og står til at starte produktionen mellem 2023 og 2027, og det har ifølge eksperten flere spændende dimensioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den vil være lokalt produceret, den er produceret af affald og er derfor en del af en cirkulær økonomi, og den er i flere tilfælde fossilfri, siger Markus Hoffman til mediet.

Han medgiver at de tre faktorer også kan gøre gødningen dyrere, end den de svenske landmænd er vant til, og at det muligvis vil påvirke fødevarepriserne. Den største udfordring han ser for projekterne er dog, at et af projekterne er blevet forsinket på grund af en miljøgodkendelse, der ikke kan gå igennem. En skæbne andre af projekterne kan risikere.

Ikke desto mindre tror Markus Hoffman på, at fremtiden for Sverige er selvforsynende med gødning. Noget, som EU også er ved at se på på EU-plan som Maskinbladet tidligere har skrevet.

EU-Parlamentet vil øge selvforsyningen af gødning

Se også:

EU-Parlamentet vil øge selvforsyningen af gødning