Lyt til artiklen:

Svenskerne på ulvejagt i disse dage

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Abonnementsartikel

De svenske myndigheder har givet jægerne i landet tilladelse til at skyde 16 procent af landets ulvebestand. De første dage i januar har jægerne skudt 10 ulve.

En af de tre ulve, der blev dræbt i Värmland i Sverige, var en hun, der vejede 38 kilo. På den første jagtdag den 1. januar havde jægerne nedlagt mindst syv ulve. I løbet af den 1. og 2. januar havde jægerne nedlagt samlet 10 ulve, skriver det svenske jagtmagasin Svenskjakt

Jægerne har af den svenske regering fået tilladelse til at slå 75 ud af 460 ulve ihjel med det argument, at andelen af ulve er blevet for stor i visse områder, skriver TV2 Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jægerne har fået fordelt antallet af ulve i de forskellige amter i landet, hvor ulvene skaber problemer.

I følge den danske ulveregistrering levede der 14 ulve i Danmark i 1. kvartal i 2022.

I Danmark er der til dato registreret 37 forskellige ulveindivider med kendt genotype siden ulven for første gang kom til landet: 20 er indvandret fra Tyskland og 17 er danskfødte, skriver Ulveatlas.

Fjorten danske ulve i første kvartal 2022

Se også:

Fjorten danske ulve i første kvartal 2022

I følge EU lovgivningen er ulven fredet og må ikke skydes. Ulven er omfattet af EU's habitatdirektiv, der indeholder et forbud mod forsætligt drab. Det betyder, at ulve kun kan reguleres under særlige betingelser, hvor Miljøstyrelsen kan give dispensation fra direktivets forbud.

Flere politikere fra blandt andet Dansk Folkeparti og tidligere miljøminister Lea Wermelin fra Socialdemokratiet har været ude med klare udtalelser om, at Danmark er for lille et land til at have en ulvebestand. Danmark har presset på i EU for at få ophævet forbud mod at regulere ulvebestanden, men uden held.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også kræfter i EU-parlamentet arbejder for at lette beskyttelsen af ulven.

Parlamentet opfordrer EU-kommissionen til løbende at genoverveje klassificeringen af ulve og andre dyr som en særlig beskyttet art under EU's habitatdirektiv.

EU-Parlamentet: Reglerne for ulve skal strammes

Se også:

EU-Parlamentet: Reglerne for ulve skal strammes

I forvaltningsplanen for ulv skriver den danske naturstyrelse:

Anvendelsen af direktivets undtagelsesbestemmelse for regulering af ulv beror på følgende 3 vurderinger: 1) For så vidt angår formuleringen om, at en betingelse er, at "der ikke findes anden brugbar løsning", henvises først og fremmest til effektive afværgeforanstaltninger, som f.eks. indhegning af besætningerne eller flytning af husdyr fra det sted, hvor ulven er, at husdyrene tages i stald om natten eller at der anvendes fordrivende lugtmidler. Relevante afværgeforanstaltninger skal således være forsøgt, uden at det har løst problemet.

Jagten i Sverige genoptages i dag tirsdag. Følg jægernes daglige jagt her.