Lyt til artiklen:

Ivan kan bløde selv de hårdeste folk op

00:00
Hastighed: ???x
04:50

65-årige Ivan Knudsen arbejder som specialmedarbejder i produktionen hos BM Silo. Her er han at finde foran bukkemaskinen, hvor han bukker alle hjørner og kanter til de speciallavede stål-siloer.

Efter 20 år i virksomheden, er det dog ikke kun stål og siloer, der optager ham, men trivslen hos sine kollegaer. Det optager ham i så høj grad, at han nu også er mentor for unge nyansatte, der har det svært. Det skriver BM Silo i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har altid set mig selv som en god isbryder, forstået på den måde, at jeg er god til at få folk til at åbne sig. Og når man først ved, hvor skoen trykker, så er det meget nemmere at hjælpe folk, forklarer Ivan Knudsen.

Hos BM Silo har de i en lang årrække haft en fast tilstrømning af unge medarbejdere, der af den ene eller anden årsag er faldet uden for systemet. Det er en klar linje fra ledelsen, men indstillingen er fælles for alle i virksomheden. Alle skal have en chance for at komme tilbage på sporet, mener specialmedarbejder Ivan Knudsen, og han er stolt, fordi BM Silo bidrager til netop det. Når de unge nyansatte har første dag i produktionen, er Ivan den første, de møder.

- Jeg har fået til opgave at være mentor for de unge, der kommer her til virksomheden. Jeg har en passion for at gøre en forskel, og jeg mener, at vi alle er præcis, som det er meningen, vi skal være - nogle af os har bare brug for lidt ekstra hjælp til at finde den rette plads, fortæller Ivan Knudsen, der i slutning af august 2022 kunne fejre sit 20-års jubilæum i produktionen hos BM Silo.

For Ivan er humor det bedste middel til at lære folk at kende, for med lidt humor går alt nemmere.

- Det er afgørende for de unges start i virksomheden, at jeg hurtig får 'trykket dem på maven'. Nogle skal pakkes ind i vat, mens andre har brug for at vide, hvor skabet skal stå. Og med lidt humor får vi nemmere fundet deres plads og fundet frem til, hvilke kompetencer og udfordringer den enkelte har, forklarer den erfarne mentor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At elske forskellighederne

Når de unge begynder i et job hos BM Silo, tages der ikke særlig hensyn til dem. De arbejder på lige fod med de øvrige medarbejdere. Til gengæld bruger Ivan Knudsen tid på at finde ud af, hvor problemet ligger. Han har altid haft en naturlig interesse i at lære folk at kende, men for at kunne varetage rollen som mentor, har han deltaget i kurser inden for psykologi.

- De unge, jeg møder, er af den ene eller anden grund faldet uden for systemet. Nogle har for eksempel autisme eller ADHD, mens andre kæmper med private problemer. De har forskellige behov, og det kan derfor kræve en del tålmodighed at finde frem, hvor udfordringerne ligger, og der har mine psykologikurser været guld værd, fortæller han

- Kurserne har givet mig accepten af, at de gør og siger ting, som man ikke nødvendigvis kan forstå. Men til gengæld er der altid en grund til, at de reagerer, som de gør, og dén vil jeg gerne forstå.

Ivan ender altid med at blive gode venner med de folk, han omgiver sig med, for han kan slet ikke lade være med at engagere sig i folk omkring ham. Og sådan har de været i alle de 20 år, han har været hos BM Silo.

- Jeg bliver venner med mine kollegaer, også de unge - selvom aldersforskellen er til at tage at føle på. Jeg tror, det er fordi, vi taler om mange private ting, og fordi jeg bidrager med nye perspektiver til deres udfordringer. Og så er jeg i øvrigt heller ikke bange for at give en skideballe, for jeg føjer ikke bare folk for hver en pris, og det, mener jeg, er en styrke for et venskab, forklarer Ivan Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når 'godmorgen' siger mere end tusinde ord

Hos BM Silo er der tale om noget, som de ansatte kalder for 'BM-ånden', som er den virksomhedskultur, der er blevet opbygget igennem mange år. Alle siger for eksempel altid godmorgen til alle, og netop dét er særligt vigtigt for Ivan.

- Det betyder meget for mig, at jeg hører alle sige godmorgen hver dag. For jeg kan lynhurtigt høre hvis det ikke bliver sagt med den samme gejst, som det plejer, og så skal jeg jo finde ud af, hvad der er roden til ondskaben, for det skal folk ikke gå alene med.

I produktionsvirksomheden ved Tvis er der stor omsorg blandt medarbejderne, og de går meget op i at løfte i flok og hjælpe hinanden hvor der er brug for det. Og netop hjælpsomheden og holdånden, er noget Ivan sætter særlig stor pris på.

- Det er en bedste arbejdsplads jeg nogensinde har været på, og jeg har altså 48 års erfaring på arbejdsmarkedet. Hver dag glæder jeg mig til at gå på arbejde og være sammen med mine kollegaer. Og så holder jeg også meget af at stå ved min bukkemaskine og sikre, at alle smådele til vores siloer bliver produceret til tiden, slutter Ivan Knudsen.