Lyt til artiklen:

Lemken med opdateringer på flere redskaber

00:00
Hastighed: ???x
04:42

Lemken havde taget flere spændende redskaber med til Agromek her i blandt deres nye 2022 model Solitair DT, der var en ny Karat 10, radrenser med kamerastyring fra Streketee, og en fortælling om den nye strigle jeg så på SIMA messen.

- Vi ser et fint salg på især såmaskine fronten, og det bliver ligesom ved. Vi ville dog gerne at nogle af de andre ting som blandt andet vores harver kunne komme lidt mere ud, for flere test og sammenligninger med andre mærker har vist gode takter for vores grej. Der står Lemken øverst på flere af dem, siger Nis Peter Albrechtsen der er salgschef hos Lemken Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Pakkehjul foran eller pakkevalse er en mulighed nu, hvor alle modeller fra fire til ni meter fåes i hydraulisk opklapning. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Der er kommet gang i Solitair DT

Solitair DT Kom lige så stille ud på markerne i efteråret hvor Lemken har fået solgt fire styks. Af nye ting byder Solitair DT på et valg mellem pakkehjul eller slæbeplanke foran, nyt såhjul og doseringssystem hvor det hele er i plast, kunstof-pakvalse lige før såenheden, og opdaterede efterharver er nogle af de nye opdateringer.

- Vi sælger godt af vores såmaskiner generelt, det er nok det vi sælger flest af her i Danmark, siger Nis Peter Albrechtsen der er godt tilfreds med salgene.

Læs mere om Solitair DT nedenfor.

Lemken opgraderer bugserede Solitair såmaskiner til 2022

Se også:

Lemken opgraderer bugserede Solitair såmaskiner til 2022

rich-media-4
Foran såenheden er der kommet en kunststof pakvalse på i stedet for for en i stål, for at mindske på vægten i såmaskinen. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Den første i Danmark

En opdatering på den halvbugseret stubharve Karat 10, hvor den faktisk ligner sig selv fra før, men med et par ekstra ting er kommet til og vil kunne ses til næste sæson.

- Det har været efterspurgt at kunne have disc foran til at kunne skære forud for når tænderne kommer, det har vi sat på, og det har test vist gode resultater især i efterafgrøderne, siger Nis Peter Albrechtsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Der er kommet ny disc sektion på foran på Karat 10, til at kunne gennemskære forud for tænderne. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Lemken Karat er en forholdsvis lang harve, med sit hjulsæt lige efter tænderne og før pakkerne.

- Så for at løse problemet med den uens arbejdsdybde, der kan opstå, udviklede Lemken for år tilbage et system, der automatisk og kontinuerligt regulerer arbejdsdybden. Systemet bestod før af to bærehjul med indbyggede følere forrest på harven, og en hydraulikcylinder som knækker harven på midten, siger Nis Peter Albrechtsen.

Nu er følerne taget væk fra trykhjulene ude i siden, da harven kunne finde på i nogle tilfælde at vride når den ramte et sprøjtespor.

Reguleringen/målingen sker på Karat 10 nu inde på midterknækket, hvor en computer og trykmålere sidder på stemplerne får harven til at bevæge sig og skulle virke helt perfekt nu.

- Når der harves på en flad mark, ligges der et tryk på lidt over 100 kilo over på harven og hjulene på siden. Køres der over en bakketop stiger trykket på harven. Det registrerer trykfølerne på stemplerne på midten, og sender olie afsted, som derved ændre sig for at kompencere terrænet. Derved holdes der en ensartet harvedybde over bakketoppen, og lige så snart toppen er passeret, går harven tilbage til normal indstilling. Ved passage af en lavning falder trykket i hydrauliksystemet. Det får cylinderen midt på harven til at blive kortere, og derved øges arbejdsdybden til det indstillede, forklarer Nis Peter Albrechtsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
På Karat 10 kan pakkerne følge terrænet, de hænger nemlig inde ved påslaget, hvor stemplet er i en vippe anordning. Det gør at de kan vippe til siderne og derfor ikke er stive i terræn. Foto: Esben Henneberg Nielsen.
rich-media-9
Prototypen fra Lemken er en ny strigle på ni meter og blev vist frem til SIMA messen i Paris. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Strigle-projektet der manglede til Agromek, men var til SIMA Messen

Til Agromek kunne man have håbet den nye prototype på en strigle fra Lemken var kommet med. Men jeg måtte nøjes med synet fra SIMA messen i Paris.

Det er en ny prototype af en strigle som vil komme på market om få år, den har et nyt system der kan ligge meget vægt over på fingerne. Det kan man justere direkte fra kabinen med fingertryk på op til fem kilo.

- Det skal gøre at når man rammer forskellige jordtyper, så kan man nemt indstille fra kabinen de forskellige forhold jorden/afgrøden står i. Den kan derfor arbejde meget blid, men også meget hårdt uden anden indstilling end at tage i det hydrauliske udtag og ændre på faktor, siger Nis Peter Albrechtsen.

Vægt udvekslingen sker ved at der er en central akkumulator ved i midten af rammen som er indkapslet i flere ventilblokke. Den vil derefter styrer de individuelle stempler, der er forbundet med hver tand med en styrestang. Trykket vises på en stor urskive foran. (Se videoen hvordan det fungere)

Striglen der stod til SIMA messen var ni meter og der er planer om 6 og 12 meter modeller. Striglen er bygget op med en otte rækket strigle, hvor der er 31,25 mm linjeafstand mellem fingerne som har en diameter på 8 mm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænderne trækkes automatisk tilbage ved hjælp af trykstemplerne, når maskinen klappes sammen til transport for at reducere vejens bredde.

Vi vil nok få den at se til sæson 2024.

rich-media-12
Trykket kan ses nemt foran når man får traktoren på. Foto: Esben Henneberg Nielsen.

Steketee-radrensere med dobbelte kameraer

Der er kommet gang i Steketee radrenserne efter Lemken er kommet ind i billedet tilbage i 2018. Til Agromek viste Lemken det nyeste frem af renser med ekstra kameraudstyr til selv at finde rækkerne.

Læs mere i artiklen under.

Lemken styrer radrenser med kameraer

Se også:

Lemken styrer radrenser med kameraer