Lyt til artiklen:

Mindsker driftsstop med ballegarn til hele dagen

00:00
Hastighed: ???x
02:13

Fokus på ballepressere de sidste mange år har især været, at halm til varmeværker skal have nogle kg. i ballerne. Samt at kunne køre hurtigere og mere effektivt med en presser end hidtil. Det har skabt store ballepressere på markedet, og sat kvaliteten på bindegarnet på prøve for at få eksempelvis over 600 kg. i en balle på både styrke samt mere brug for garnplads til en arbejdsdag.

Det sætter pres på kvaliteten af bindegarnet, der bliver brugt, og Skandinavisk Landbrugsplast kunne for år tilbage komme med deres Cobra R1, der passer i styrkelse til den nye generation af storballepressere til mange kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det store problem for de nye storballepressere er, at bindegarnet bliver tykkere og tager mere fylde i selve garnrullen. Det giver derfor færre meter bindegarn i en rulle, siger Rene Høgh hos Skandinavisk Landbrugsplast.

Driftstop med presseren bliver der derfor flere af, fordi man skal have flere ruller med til presseren og skifte dem, som tager tid midt på dagen. Det undgår man langt hen ad vejen med den nye Cobra R1 14 kg. garnrulle, som holder presseren kørende stort set hele dagen.

rich-media-2
Her er det de nye garnruller på 14 kg., der er sat i en New Holland 1290 HD presser. Foto: Skandinavisk Landbrugsplast.

Problemer med plads til de nye ruller

Det var et problem i starten, at der ikke var plads til de nye 14 kg. ruller i presseren, fordi garnrummene på presseren var bygget for små. Der havde producenter lavet mere plads til ekstra ruller i stedet for, men nu er der plads til Cobra garnrullerne i de nye storballepressere.

- Det hjælper ikke meget at lave mere lagerplads på presseren, for man skal jo ud at skifte dem alligevel, og det tager tid og sker altid, når det går bedst i halmen, siger Rene Høgh.

Rene Høgh mener, at problemet er, når presseren skal være så effektive og hurtig nu, hjælper det ikke meget, at problemet med at holde den i gang bliver tabt ved, at man står og skifter garnruller flere gange om dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen er den samme

- Der er ikke meget at rafle om, for vi sætter jo bare mere garn i rullerne og sparer på plasten for miljøet ved at fylde mere i rullerne. Derfor er meterprisen stor set den samme om du køber 11 kg. eller 14 kg. garnruller, siger Rene Høgh.

rich-media-4
Styrken i Cobra bindegarnet er patenteret "hønsenet", som bindegarnet er bygget op over, der gør, at selve garnet kan være tyndere og have mere styrke i sig. Foto: Esben Henneberg Nielsen.