Lyt til artiklen:

Chok-udspil fra rød blok: Sprøjteforbud på 200.000 hektar

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Et fælles forslag fra en samlet rød blok sender chokbølger igennem landbruget, som vil forfølge sagen juridisk, hvis det bliver til realitet.

Forslaget vil forbyde sprøjtning på et areal på størrelse med fire gange Falster, og Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, reagerer skarpt mod forslaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er reelt i chok over det her udspil. Hvis nogen reelt har i sinde at gøre det her til virkelighed, så er vi klar til at forfølge det juridisk, siger han.

Han er helt på det rene med, at vi skal passe på vores miljø og grundvand.

- Og det gør vi, fastslår han.

S bryder aftale

Søren Søndergaard pointerer, at landbruget i de seneste tre år har insisteret på dialog, også når det var svært.

- Socialdemokratiet vælger nu al faglighed fra for at gå i alliance med den yderste venstrefløj, og de bryder dermed endnu en langsigtet aftale, som blækket dårligt er tørt på. Man vælger simpelthen at tæske på et erhverv for at kunne blive siddende i regeringskontorerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For der er intet sket, som på nogen måde berettiger til de skridt, man nu foreslår. Forslaget er aldeles ubegrundet, når man ser på myndighedernes nyeste vurderinger af udfordringer for det danske grundvand og lytter til førende eksperter, siger Søren Søndergaard.

Forfølges juridisk

Han mener, at der er tale om reel ekspropriation, og det vil koste tusindvis af arbejdspladser, ligesom erstatningsværdien - og dermed skatteborgernes regning - bliver i omegnen af minkskandalen.

I det fælles, røde udspil, siger partierne fra Enhedslisten over De Radikale til Socialdemokratiet, at vi ikke har været gode nok til at beskytte vores drikkevand mod forurening og sprøjtemidler.

- Det skal vi ændre. Derfor foreslår vi, at staten tager ansvaret for at beskytte dansk drikkevand på sig. Vi vil indføre et forbud mod at sprøjte på relevante arealer og i boringsnære beskyttelsesområder. Konkret vil vi beskytte op til 200.000 hektar. Det svarer til et område på størrelse med fire gange Falster, skriver rød blok.

Inden 2030

- De præcise områder skal udpeges efter en kortlægning af, hvor behovet for beskyttelse af grundvandet er størst. Vi vil arbejde for, at arealet skal beskyttes hurtigst muligt og senest inden 2030. Vi vil erstatte lodsejerne for et driftstab på de omfattede jorder. Ved en sådan kompensationsordning vil de berørte lodsejere kompenseres ud fra en fast sats, fastlagt efter det gennemsnitlige årlige indkomsttab, som følge af et sprøjteforbud. Vi ønsker samtidig, at der tages stilling til, om nogle af arealerne er egnet til at blive udlagt som skov eller anden natur, skriver partierne i udspillet.