Lyt til artiklen:

Landbrugsindblanding i forskning spøger stadig

00:00
Hastighed: ???x
02:00

En sag fra 2019 om akademisk frihed, der involverer Danish Crown og Landbrug & Fødevarer, spøger stadig.

Det fremgår af en artikel i Københavns Universitets avis, Uniavisen, der beskæftiger sig med en analyse fra tænketanken Justitia om forskellige trusler mod den akademiske frihed på danske universiteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen om Danish Crown og Landbrug & Fødevarer kom frem i 2019, da avisen Information skrev, at både Danish Crown og Landbrug & Fødevarer havde omskrevet afsnit i en rapport fra Aarhus Universitet.

I artiklen i Uniavisen fremføres sagen med Danish Crown og Landbrug & Fødevarer endnu en gang som et eksempel på det pres, der er mod forskningsfriheden og den akademiske frihed.

Sagen beskrives som en skandale og blev grundlag for et udvalgsarbejde, der skal fastlægge retningslinjer for, hvordan universiteter skal samarbejde med myndigheder, organisationer og virksomheder.

Politisk indblanding

Men også andre sager beskrives i artiklen, der viser, at problemstillingen er forholdsvis bred.

Ifølge direktøren i Justitia, Jacob Mchangama, er den alvorligste trussel mod universiteternes selvbestemmelse dog den politiske indblanding, som vi også ser. Han peger på en udtalelse fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) som udtryk for de grelleste eksempler på politikernes overskridelse af deres beføjelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kaare Dybvad Bek sagde i forbindelse med uro om et debatarrangement på Københavns Universitet, at "hvis man som offentligt ansat leder ikke kan finde en løsning, bliver det jo en politisk beslutning på et tidspunkt, og så kan det ende med, at man beslutter det andre steder end på de enkelte institutioner".

Ifølge Jacob Mchangama ligger Danmark under vores nordiske naboer, når det handler om akademisk frihed. Det handler blandt andet om, hvordan lovgivningen er udformet. I DFinland er akademisk frihed ligefrem skrevet ind i grundloven.