Lyt til artiklen:

Novo Nordisk Fonden får observatørpost i AgriFoodTure's bestyrelse

00:00
Hastighed: ???x
03:01

AgriFoodTure's vision er at accelerere den grønne omstilling i landbrugs- og fødevareproduktionen. Partnerskabet består af mere end 40 partnere og blev dannet på baggrund af et fælles roadmap, som næsten 300 aktører fra universiteter, videns- og innovationsinstitutioner, nationale som internationale virksomheder til organisationer og myndigheder skrev og publicerede i fællesskab. Nu bliver arbejdet med den grønne omstilling styrket med Novo Nordisk Fondens indtrædelse, siger formanden for AgriFoodTure, CEO for Arla Foods, Peder Tuborgh.

Med en bevilling fra Innovationsfonden i april i år på 201 millioner kroner er AgriFoodTure et af statens i alt fire missionsdrevne grønne forsknings- og innovationspartnerskaber, der skal bidrage med effektiv forskning og nye løsninger til den grønne omstilling. Partnerskabets resultater skal hjælpe Danmark til at nå klima-må-lene i 2030 og 2050. AgriFoodTure's første forskningsprojekter er allerede i gang, skriver AgriFoodTure i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtige fødevarer

Novo Nordisk Fonden er landets største private forskningsfond og står hvert år bag milliard-bevillinger til forskere, blandt andet inden for bæredygtig fødevareproduktion og landbrugssystemer.

- Det er meget relevant at få Novo Nordisk Fonden helt tæt på AgriFoodTure's vigtige arbejde med klimaløsninger og forskning i grøn omstilling. Dermed styrker vi det brede danske samspil om at forske og udvikle stærke løsninger til den grønne omstilling både i Danmark og internationalt, fastslår Peder Tuborgh.

- Det er selve grundtanken bag AgriFoodTure, at vi ved at samle kapaciteterne på tværs af forskning og erhvervsliv, på tværs af forskningsområder og på tværs af det private og det offentlige kan accelerere arbejdet med den grønne omstilling. Vi har brug for viden og resultater, der kan omsættes til virkelighed og få dokumenteret effekt, så hurtigt som muligt, siger Peder Tuborgh.

Voksende befolkning i verden

Det er Claus Felby, Senior Vice President med ansvar for bioteknologi, Novo Nordisk Fonden, der indtræder i bestyrelsen.

- Vi har brug for bæredygtige teknologier og metoder til at radikalt at ændre og forbedre vores fødevaresystemer og brugen af landbrugsarealer. I den grønne omstilling af landbruget og fødevareproduktionen har vi brug for forskning, ny viden og nye teknologier, som er bæredygtige - også når det handler om at sikre nærende mad til en voksende verdensbefolkning, som desværre kun er blevet mere presserende på grund af den globale fødevarekrise, siger Claus Felby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor AgriFoodTure primært har fokus på løsninger til implementering inden for en kortere årrække, så har vi i Novo Nordisk Fonden det lange lys på, og vi støtter forskning, som kan være med til at udvikle banebry-dende løsninger. Vi har brug for begge tankesæt og forskningstilgange for at opnå løsninger, der kan hjælpe vores samfund mod klimaneutralitet og et mere bæredygtigt landbrugs- og fødevareerhverv, siger Claus Felby.