Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Leverandørforening: Alle kommer til at følge ny standard for leverandøraftaler til biogas
Det har taget flere år at få forhandlet en aftale på plads mellem parterne. Det har ikke alene skyldtes, at parterne var uenige om penge, men at udviklingen på to vigtige områder har ændret præmisserne i et samarbejde mellem biogasanlæg og leverandører. Her handlede det om at finde fælles fodslag og finde fair modeller for nyt aftaleforhold.
I sommeren 2021 blev en ny VE-lov vedtaget og implementeret i dansk lovgivning. Den nye regulering indeholdt den væsentlige krølle, at den positive klimeffekt ved afgasning af husdyrgødning via loven tilknyttes og afregnes sammen med gassen.
Det er dermed biogasanlægget, som får tilskrevet den store klimaeffekt, og Energistyrelsen oplyste i forbindelse med lovens høring, at de ikke kunne opdele effekten til den del, der vedrører biogasanlægget og landmanden. Energistyrelsen meldte ud, at dette forhold måtte parterne selv aftale. Derfor har det været en del af processen i forhandlingerne mellem Landbrugets Biomasseleverandør(LBBL) og NE at tage højde herfor i de nye leveringsaftaler.
Det skriver LBBL i en pressemeddelelse.
- I disse tider med klimaregnskab på bedrifter og på ikke mindst klimadokumentation på produkter som fx mælk, så er det helt afgørende, at landmanden sikrer sit ejerskab på disse værdier. Biogas er netop en af de oplagte løsninger i landbruget, og det dur ikke at biogasanlægget løber med landmandens klimareduktioner, udtaler Anders Andersen.
Samme næringsstoffer retur
Erfaringerne fra mange leverandører, når de låner deres husdyrgødning ud til biogasanlæg, er, at der er meget store forskelle på de næringsstoffer, som leverer, og de som kommer retur til markerne. Typisk i gamle leveringsaftaler var der alene fokus på samme mængde tons retur. Det har ramt mange leverandører, idet biogasanlæggene så ikke har forpligtelse til at levere samme næringsstoffer retur. Næringsstofferne har stor værdi - ikke mindst i disse tider. Biogasanlæggene optimerer biogasproduktionen ved at tilsætte andre biomasser ud over husdyrgødning og tilsvarende justerer på opholdstiden i reaktorer. Disse forhold har stor betydning på værdien af den gødning, landmanden får retur. Derfor dur aftaler baseret på ton/ton ikke i et længerevarende samarbejde. Det skal sikres, at landmanden minimum får samme mængde næringsstoffer retur.
- Slutteligt, så sætter aftalen med Nature Energy også ny standard for økonomiafregningen mellem biogasanlæg og leverandører. Her har parterne forhandlet en model, hvor afregningen retur til leverandørerne er variabel i forhold til markedet for certifikater og gas. At få det indbygget i leveringsaftaler, vurderer jeg, vil være win win for både biogasanlæg og leverandøren i et længerevarende samarbejde, tilføjer Anders Andersen.
- Mange aftaler i markedet er ikke opdateret på disse væsentlige forhold. Vi bliver som rådgivere ofte kontaktet af leverandører, som får tilbudt forældede kontrakter fra anlæg, hvor leverandøren ikke er medejer. Typisk kontrakter med flere års bindinger. Her er der brug for at passe på, og det er min vurdering, at rammerne i aftalen med Nature Energy vil sætte markedsstandard, og at alle ikke-landmandsejede biogasanlæg kommer til få ændret deres aftaleforhold i forhold til ovenstående punkter, hvis de fortsat skal sikre tilfredse leverandører, fastslår Anders Andersen.