Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
På DLF's grovfodercentre kan indsamles viden om græsblandinger
Gennem fire grovfodercentre i Danmark har DLF et udstillingsvindue, hvor landmænd og konsulenter kan få overblikket og sammenligne arter og sorter. Centrene er mere end en salgsudstilling, for her er viden at hente for både begynderen og græsnørden.
- Vores grovfodercentre er vigtige demonstrationsarealer. Det er dels et udstillingsvindue med forskellige arter og sorter, som danner et bindeled mellem landmænd og vores forædling, fortæller Gurli Klitgaard, produktchef i DLF en solskinsdag i marts på Elmegården ved Frederiks, der er DLF's største grovfodercenter, og som den 8. juni lægger marker til Græsland 22.
- Her på Elmegården har vi knap 80 parceller på hver 18 m2, med forskellige sorter, arter og blandinger.
I parcellerne finder man et særligt fokus på arter, som mange måske aldrig har hørt om, fordi de enten er lidt oversete eller nye på markedet.
Bryd vanen
Grundideen i grovfodercentret er, at landmænd og konsulenter kan snakke om græs, røre og se forskellene mellem arter og sorter.
- Her har vi en mulighed for at uddanne folk, og klæde dem på til at gå ud og vælge de rigtige græssorter til deres behov, siger Gurli Klitgaard.
Trods en stadig udvikling inden for græs og kløver kan det være svært at trænge igennem med budskabet om de nye egenskaber og de økonomiske fordele vores nye sorter kommer med.
- Vi bruger mange millioner kroner på forædling af nye sorter og de fremskridt skulle gerne nå ud til kunderne. Vores erfaring er, at folk ønsker viden om forskellene mellem eksempelvis græssorterne.
- Vores mål er, at vi får et mere aktivt sortsvalg med potentiale til et større udbytte ved det rigtige valg, siger Gurli Klitgaard.
Hun fremhæver nummerblandingerne, som et produkt, der er godt at forholde sig kritisk til.
- Nummerblandingerne sikrer, at græsblandingen kan holde til danske forhold, og det er derfor vigtigt at man forholder sig til hvilke sorter, der er i blandingen. Her er der rent faktisk en del at hente ved at sikre sig den rette sort i blandingen, fortæller Gurli Klitgaard.
DLF grovfodercentre er også et oplagt sted, hvor du kan invitere din erfagruppen hen for at blive opdateret på græsviden - tag fat i DLF for en aftale.
Fra græs til mælk
En god fordøjelighed af cellevæggene i græsset er et af de vigtigste fokuspunkter for DLF, der sætter kvalitet og høj foderoptagelser højt i deres forædling og udvælgelse af nye sorter til de danske mælkeproducenter.
- Udover at være et slogan så mener vi, at man med et bevidst valg kan få mere mælk med græs, siger Tom Vestergaard, produktkonsulent hos DLF.
- Et højt proteinindhold og høj fordøjelighed er forudsætning for en høj mælkeydelse baseret på kløvergræs. Med de nuværende priser er proteinindhold og udbytte blevet afgørende for bedriftens bundlinje og derfor har Lars Kristensen på Elmegården valgt den konkurrencestærke hvidkløver BRIANNA til sin gårdbladning, slutter han.