Lyt til artiklen:

Statsrevisorerne er ude med skarp kritik for manglende screening af grundvand

00:00
Hastighed: ???x
03:10

I et brev til Miljø- og Fødevareudvalget konstatere Statsrevisorerne, at Miljøstyrelsen mere end 2 år efter, at beretningen nr. 4/2011 om statens sikring af grundvandet mod pesticider er afgivet, kun har screenet grundvandet for 3 ud af de 9 pesticider, som fremgik af Rigsrevisionens beretning, og at der blev konstateret 2 pesticider i screeningen.

Statsrevisorerne finder dette særdeles kritisabelt og beder Miljøministeriet om senest 1. marts 2022 at redegøre for, hvornår screeningen af grundvandet for de resterende 6 pesticider og nedbrydningsstoffer forventes afsluttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Statsrevisorerne vil fortsat følge Miljøstyrelsens kvalitetssikring af styrelsens faglige vurderingsprincipper for overvågning af grundvandet og forvaltning af dispensation til pesticidmidler. Statsrevisorerne besluttede også, at sagen fortsat skal følges op af Rigsrevisionen.

Grænseværdier

I beretning nr. 7/2019 om sikring af grundvandet mod pesticider står der:

Det danske drikkevand skal leve op til en række grænseværdier for indhold af pesticider m.m., som også er fastsat ud fra et forsigtighedsprincip. Grænseværdierne er fastsat for at sikre et højt sundhedsmæssigt beskyttelsesniveau, og at vandet kan drikkes uden sundhedsrisiko.

Miljø- og Fødevareministeriet har det overordnede ansvar for overvågning og beskyttelse af grundvandet i Danmark og skal sikre overholdelsen af fastsatte krav. Kommunerne og vandværkerne har ansvaret for at overvåge mængden af pesticider i drikkevandet. Kravene fremgår bl.a. af grundvandsdirektivet og drikkevandsdirektivet samt af de danske implementeringer heraf i bl.a. lov om vandforsyning.

Miljø- og Fødevareministeriet fastsætter på pesticidlisten, hvilke pesticider kommunerne og vandværkerne obligatorisk skal teste for i drikkevandet. Ministeriet opdaterer pesticidlisten én gang om året på baggrund af resultaterne fra ministeriets overvågning af grundvandet og andre datakilder, herunder data fra vandværkernes boringskontrol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele kritikken af Miljøministeriet.

Statsrevisorerne finder det bekymrende, at forbruget af pesticider har været stigende i perioden 2004-2010, på trods af at det i den seneste pesticidplan (2004-2009) har været et politisk mål at reducere pesticidforbruget.

Samme revisorerne konstaterer i den forbindelse, at Fødevareministeriets tilbud til landbruget om frivillig rådgivning ikke har virket efter hensigten, hvorfor andre, mere effektive virkemidler må overvejes.

Statsrevisorerne forslår øgede afgifter på pesticider, hvis målet om et reduceret pesticidforbrug skal nås. Statsrevisorerne finder, at Miljøministeriets indsats for at sikre grundvandet mod pesticider har været helt utilstrækkelig og præget af væsentlige mangler.

"Miljøministeriets mangelfulde forvaltning har medført risiko for, at forekomsten af pesticider i drikkevandet har været over grænseværdien", står der i orienteringsbrevet til Miljø- og Fødevareudvalget.