Lyt til artiklen:

Nye lavbundsprojekter sparer klimaet for 35.000 tons CO2

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Abonnementsartikel

Netop i disse dage giver Miljøstyrelsen tilsagn til de første Klima-Lavbundsprojekter.

I sidste uge sikrede fødevareministeren og miljøministeren tilførsel af ekstra midler til den ny tilskudsordning for Klima-Lavbund under Miljøstyrelsen.

Det fremgår på Miljøministeriets hjemmeside.

Ordningen modtog i første ansøgningsrunde 33 kvalificerede ansøgninger, som til sammen dækker 2.339 ha og har potentiale til at reducere CO2-udledningen med 35.000 tons pr. år. De mange kvalificerede ansøgninger betød en meransøgning på ca. 200 millioner kroner i forhold til de oprindeligt afsatte 94 millioner kroner, og det er altså de midler, det nu er lykkedes at finde.

- Vi har arbejdet målrettet på at designe en simpel tilskudsordning, hvor vi har lyttet til ønskerne fra kommuner og landbrug om hurtig udtagning, et simpelt set-up med én ansøgning og engangskompensation, og hvor det er muligt i projekterne at tilgodese flere formål på en gang ud fra en helhedstilgang. Vi har samtidig hurtigt kunne sætte ordningen op i vores nye it-platform og levere en effektiv og brugervenlig løsning til ansøgerne, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Bettina Helle Jensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udtagning af kulstofrig landbrugsjord er er en vigtig brik i den samlede indsats for at reducere CO2-udledningen fra landbruget.

Klima-Lavbundsordningen er den første af de store udtagningsordninger, som også er åben for at private lodsejere kan søge. En af de private lodsejere, som har valgt at ansøge og som netop har fået tilsagn, er Niels Munch Hansen, ejer af Bodal Gods. Han glæder sig over, at kunne igangsætte undersøgelsen af, hvordan ejendommen kan bidrage til at reducere CO2 udledningen, samtidig med, at der tages ansvar for den grønne omstilling.

- Jeg ser det som et aktiv, at jeg selv får mulighed for at træffe beslutningerne om hvad der skal gennemføres på min ejendomme og hvordan det skal gøres, siger Niels Munch Hansen.

Ifølge Miljøministeriet åbner Klima-Lavbundsordningen igen for nye ansøgninger i foråret 2022.