Lyt til artiklen:

Kalve skal produceres med et lavere klimaaftryk

00:00
Hastighed: ???x
01:28

En af vejene til et lavere klimaaftryk fra produktionen af kalvekød går via kalvens gener. Det mener en række aktører i og omkring kvægbruget. Med Seges i spidsen har de sat jagten ind på genetik, der kan føre til en lavere metan-udledning fra slagtekalveproduktionen og samtidig give endnu bedre kød, skriver Seges.

Arbejdet i projektet "FutureBeefCross" sker blandt andet gennem målinger på fem jyske gårde. Her overvåges over fem år i alt 12.000 kalve, som er krydsninger mellem malkekøer og kødkvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Detaljeret viden om hver kalvs kromosomer er omhyggeligt registreret i avlsdatabaser. I stalden måles og registreres kalvens foderforbrug i opsatte foderstationer. Når kalvene æder, måles CO2 og metan i deres udåndingsluft. Det sker 14-18 gange i døgnet.

Målingerne i stalden følges op af målinger og analyser af en række parametre for kødets kvalitet, så det også lever op til krav om at være lækkert, mørt og velsmagende.

- Vores mål er at skabe verdens bedste slagtekalv. Det gør vi ved at kombinere vores viden om avl og gener med viden om metan-udledning, foder-optag fra kalvene og viden om kødets spisekvalitet, siger Anders Fogh, afdelingsleder i Seges HusdyrInnovation, som står i spidsen for udviklingsarbejdet.

Læs mere om FutureBeefCross.