Lyt til artiklen:

Kalve skal produceres med et lavere klimaaftryk

00:00
Hastighed: ???x
01:28

Danske forskere og kvæg-eksperter har sat sig for at finde de kvæg-gener, der giver lækkert kalvekød og samtidig et lavere klimaaftryk fra kalveproduktionen.

En af vejene til et lavere klimaaftryk fra produktionen af kalvekød går via kalvens gener. Det mener en række aktører i og omkring kvægbruget. Med Seges i spidsen har de sat jagten ind på genetik, der kan føre til en lavere metan-udledning fra slagtekalveproduktionen og samtidig give endnu bedre kød, skriver Seges.

Arbejdet i projektet "FutureBeefCross" sker blandt andet gennem målinger på fem jyske gårde. Her overvåges over fem år i alt 12.000 kalve, som er krydsninger mellem malkekøer og kødkvæg.

Detaljeret viden om hver kalvs kromosomer er omhyggeligt registreret i avlsdatabaser. I stalden måles og registreres kalvens foderforbrug i opsatte foderstationer. Når kalvene æder, måles CO2 og metan i deres udåndingsluft. Det sker 14-18 gange i døgnet.

Målingerne i stalden følges op af målinger og analyser af en række parametre for kødets kvalitet, så det også lever op til krav om at være lækkert, mørt og velsmagende.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vores mål er at skabe verdens bedste slagtekalv. Det gør vi ved at kombinere vores viden om avl og gener med viden om metan-udledning, foder-optag fra kalvene og viden om kødets spisekvalitet, siger Anders Fogh, afdelingsleder i Seges HusdyrInnovation, som står i spidsen for udviklingsarbejdet.

Læs mere om FutureBeefCross.