På baggrund af Vestjysk Landboforenings nylige udmeldinger om fund af for højt indhold af uønskede bakterier i en række mælkeerstatninger, har Seges i dag holdt møde. På mødet deltog Vestjysk Landboforening, producenter og sælgere af mælkeerstatninger samt Aarhus og Københavns Universitet samt Seges.

Konklusionen på mødet var, at der på baggrund af de foreliggende analyseresultater fra Vestjysk Landboforening ikke er grundlag for at konkludere, at indholdet af uønskede bakterier i de undersøgte mælkeerstatninger er for højt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forkerte metoder

Mikrobiolog Jørgen Leisner, Københavns Universitet havde forud for mødet gennemgået de tilgængelige analyseresultater, som Vestjysk Landboforening har bygget deres konklusioner på. På mødet redegjorde han for, hvordan metoderne, som var anvendt i analysen ikke var korrekte til formålet. Jørgen Leisner blev bakket op af dyrlæge Christine Maria Røntved fra firmaet CMR On-site og rådgiver for producenten Sloten, som ligeledes redegjorde for de anvendte metoders usikkerhed.

Firmaet Sloten, som producerer mælkepulver redegjorde for den udstrakte mikrobiologiske kontrol, som produktion af mælkepulver er underlagt jævnfør EU-lovgivningen.

Yderligere analyser

- Det var et møde, hvor der var stor vilje fra alle sider til at få klarlagt, hvorvidt der er tale om et reelt problem eller ej. Og efter mødet står det klart, at der på det foreliggende grundlag ikke er belæg for at konkludere, at det er forurenede mælkeerstatninger, som har gjort kalvene syge, lyder det fra direktør Gitte Grønbæk, Seges Kvæg.

Efter jul vil Seges i samarbejde med samtlige involverede parter i det nye år få foretaget yderligere mikrobiologiske analyser af en række mælkeerstatninger for eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier. Samtidig inviterer Seges Vestjysk Landboforening til at dele data fra de besætninger, som har konstateret problemer ved overgang fra komælk til mælkeerstatning.