Lyt til artiklen:

Statsrevisorerne kritiserer forvaltning af EU-midler

00:00
Hastighed: ???x
01:47

Abonnementsartikel

Statsrevisorerne retter skarp kritik af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri for ikke at have sikret en korrekt kontrol af udbetaling af landbrugsstøtte over en femårig periode.

Når det kommer til kontrol af udbetaling af tilskud til de danske landmænd, halter det gevaldigt efter for Landbrugsstyrelsen.

Det mener Statsrevisorerne, der netop har rettet en skarp kritik til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som Landbrugsstyrelsen ligger under.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i perioden 2014-2019 ikke har sikret en korrekt og tilstrækkelig kontrol af tilskud til landbrugere. Den utilstrækkelige kontrol medfører risiko for, at nogle landbrugere uberettiget har fået tilskud, og at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud som følge af underkendelser fra Europa-Kommisionen, skriver Statsrevisorerne på Folketingets hjemmeside.

Endvidere forlyder det, at ministeriet ikke har styrket kontrollen eller ændret administrativ praksis, selvom man i Landbrugsstyrelsen har været klar over, at nogle landmænd har kunnet drage nytte af systemets struktur, eksempelvis ved at oprette deres bedrifter og ansøge om tilskud fra flere selskaber.

Kritikken baseres på en undersøgelse, der blandt andet har vist, at selskaber med sammenfald i ejerkredsen i 2019 har ansøgt om og fået udbetalt 888 millioner kroner i direkte støtte.

Derudover har man blandt andet konstateret, at Landbrugsstyrelsen i seks ud af 50 sager ikke har ansøgeren ejer eller forpagter det areal, hvorpå en investering skal gennemføres.

Statsrevisorerne opfordrer slutteligt til, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vurderer kvaliteten af ministeriets tilskudsforvaltning og kontrolvirksomhed samt departementets tilsyn hermed.