Lyt til artiklen:

Kunstig intelligens skal sammensætte landbrugets bestyrelser

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Hos Seges anslår man, at der inden 2030 skal gennemføres omkring 3.000 generationsskifter i dansk landbrug, og i takt med de mange ejerskifter skal realiseres og mange virksomheder går fra enkeltmandseje til Aps eller A/S forventes efterspørgslen efter kompetente bestyrelsesmedlemmer at vokse markant.

Det skriver Farmbrella i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den udfordring har man taget fat på hos startuppen Farmbrella, hvor man lige nu arbejder på at automatisere rekrutteringen af kompetente bestyrelsesmedlemmer med udgangspunkt i data fra virksomhedens knap 1000 brugere fra den danske agrosektor. Og ifølge udvikleren af Farmbrellas AI Board Recruiter, civilingeniør Nanna Munkholm, er der i landbruget et stort behov for et effektivt og moderne redskab til at sammensætte det bedst mulige bestyrelseshold.

- Der er mange, som skal til at have en bestyrelse, så derfor giver det rigtig god mening, at vi nu går ind og laver det her værktøj, hvor behovet er stigende, påpeger udvikleren Nanna Munkholm fra Farmbrella, der har en fortid i det aarhusianske IT-startup miljø omkring Aarhus Universitet.

Nanna Munkholm har de seneste år specialiseret sig inden for Machine Learning, hvor hun har udviklet såkaldte recommender systems, der med kunstig intelligens (AI) gør det muligt at anbefale produkter eller profiler til folk, så man med bearbejdning af data opnår det bedste match baseret på eksempelvis aktuelle behov og kompetencer.

- Det er derfor, jeg er kommet med i Farmbrella, fordi jeg har erfaring med at lave de her former for algoritmer, som vi skal bruge, når vi skal matche bestyrelsesmedlemmer op, og matche job op. Der er mange forskellige ting, vi egentlig skal have matchet folk med, så vi finder frem til de rigtige kandidater, fortæller Nanna Munkholm om sit arbejde med at udvikle Farmbrellas AI Board Recruiter.

Data skal deles

Hos Farmbrella har man allerede oprettet en søgbar database over mulige kandidater til bestyrelser i agrosektoren - den er bare ikke "smart" endnu. Men med udviklingen af AI Board Recruiteren kan Nanna Munkholm løfte sammensætningen af bestyrelser i agrosektoren ind i den digitale tidsalder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med data kan vi hjælpe med at sammensætte de bedste fagfolk med det rigtige mindset til virksomhederne, i stedet for at gøre som vi altid har gjort og blive ved med at anbefale de samme folk til bestyrelser, som det sker nu. Samler vi agrosektorens data og bearbejder den klogt, så kan vi bruge det til at forbedre hele branchen, lyder det fra Nanna Munkholm.

For at AI Board Recruiteren kan blive klogere på hvem og hvilke kompetencer, der er til stede i agrosektoren, skal branchen være klar til at dele data - også selv om det blot handler om at oprette en gratis profil på et netværk for at fortælle, hvilke kompetencer man kan byde ind med, og at man er klar til at tage ansvar i en af de mange bestyrelser, der vil blive oprettet i landbruget de kommende år.