Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Forsvarsminister: Forsvaret brød ikke loven under minkaflivninger
Forsvaret brød ikke loven under forsvarsminister Trine Bramsens (S) ansvar, da det hjalp myndighederne med aflivning af mink.
Det fortæller hun på et samråd i forsvarsudvalget onsdag.
- Jeg har interesseret mig gevaldigt meget for, om der var hjemmel til det, for hvis ikke der var det, ville det jo være mig, der skulle ud og beklage. Men der var hjemmel til det, siger hun.
Hun læner sig også op ad en bestemmelse om, at det er den konkrete minister, der har ansvar for, at der er hjemmel til arbejdet. I dette tilfælde var det tidligere fødevareminister Mogens Jensen.
- De opgaver, som Forsvaret har løst, har været fuldt lovlige, forklarer hun.
Hun fortæller, at Forsvaret ikke har aflivet nogen mink.
- Det, Forsvaret har gjort, er, at de har ringet til minkavleren, og det er først, når det er aftalt med avleren, at de kan komme, siger hun.
Hun fortæller også, at Forsvaret ikke har haft magtbeføjelser, og at hun derfor meget gerne hører fra minkavlere, hvis de har haft dårlige oplevelser.
Venstre spurgte, om ikke ministeren skulle have sikret sig, at det var lovligt, inden hun sendte Forsvaret ind for et andet ministerium.
- Præmissen er ikke rigtig, for Forsvaret har ikke udført noget, der er ulovligt. De har efter aftale med avlerne været ude og tælle mink, siger hun.
- Uanset hvordan det er blevet vendt og drejet og hvor mange kritiske spørgsmål, jeg har stillet, så var der lovhjemmel til det, siger hun.
Venstres Christoffer Aagaard Melson kritiserer, at ministeren ikke anerkender, at Forsvaret har lagt pres på minkavlerne til at slå besætningen ned, og han kalder det "helt vildt", og at han ikke er "tryg" ved ministerens svar. Han henviser også til, at BT har beskrevet, at en i hæren ikke mente, der var hjemmel til det.
Hun forklarer igen, at Forsvaret ingen magtbeføjelser havde og handlede indenfor lovens rammer
Og Konservatives Marcus Knuth har uden held forsøgt at få svar på, hvem der gav ordren til, at Forsvaret skulle hjælpe.
Derfor bliver det nu nævnt som en mulighed at indkalde hende til endnu et samråd.
- Svaret bliver ikke ændret, så længe den juridiske vurdering er så klar, som den er, siger hun.