Lyt til artiklen:

Risikovurdering var grundlag for aflivning af mink: Men avlsdyr indgik ikke i vurderingen

00:00
Hastighed: ???x
01:38

Abonnementsartikel

Regeringen brugte risikovurdering som grundlag til at aflive alle mink. SSI fortæller nu, at avlsdyrene ikke var medregnet i vurderingen.

Regeringen brugte risikovurdering fra Statens Serum Institut som grundlag til at aflive alle mink i Danmark.

Men det indgik ikke i risikovurderingen, om avlsdyrene kunne beholdes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, til Jyllands-Posten.

- Da risikovurderingen blev udarbejdet skulle vi alene vurdere risiko, og ikke udarbejde forslag til mulige løsninger. Det er dette spørgsmål som besvares, når der konkluderes, at "en forsat minkavl under en igangværende epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner. Vi har således ikke taget stilling til forskellige løsninger, eksempelvis permanent forbud mod al hold af mink, midlertidigt forbud mod al hold af mink, midlertidigt forbud mod produktion men tilladt opretholdelse af en mindre mængde avlsdyr samt andre mulige løsninger. Man kan således ikke anvende vores risikovurdering til at konkludere, om der er stor risiko ved at lade avlsdyrene overleve, idet der ikke er spurgt specifikt til dette, skriver han i en mail til avisen.

Statsminister Mette Frederiksen fortalte ellers på pressemødet, hvor regeringen oplyste, at alle mink skulle slås ned, at vurderingen var klar.

- For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyrene. Vurderingen fra Statens Serum Institut er klar: En fortsat minkavl under den igangværende epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner, sagde statsministeren.