Lyt til artiklen:

Rasmus Prehn for bordenden ved minkmøde torsdag

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn har lyttet til kritikken af, at han ikke deltog på mødet med minkerhvervet ved første møde 23. august.

På mødet i morgen torsdag sidder Rasmus Prehn selv for bordenden, når fødevare- og sundhedsmyndighederne skal drøfte, hvilke smitteforanstaltninger minkerhvervet skal opfylde for at få mulighed for at holde mink igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På mødet deltager repræsentanter for Fødevarestyrelsen, SSI, Fødevareministeriet, Sundhedsministeriet, Foreningen Danske Mink, Danske Minkavlere og L&F.

Forskellige tiltag på minkfarmene for at forhindre smitte mellem mennesker og mink var på det første møde til drøftelse. Her foreslog Fødevareministeriet og de øvrige myndigheder tiltag som fx krav om test af mink ved indførsel til Danmark, adgangsbegrænsning for personer, der ikke har deres daglige gang på farmene, håndtering af minfarme, der bliver ramt af smitte med covid-19.

Der har også været forslag om 60 svælgprøver om ugen af døde og levende mink, maskepåbud for medarbejderne og påbud om både daglige lyntests og ugentlige PCR-test.

Disse smitteforbyggende tiltag skal igen drøftes på mødet mellem myndighederne og minkerhvervet.

Rigide regler

Under sidste møde udvandrede formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, i protest mod, hvad han kaldte rigide regler. Minkformanden følte sig også truet til at nikke ja til kravene. Lige efter mødet udtalte Tage Pedersen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi blev af embedsværket præsenteret for rigide og opskruede regler og krav, som er fuldstændig hen i vejret, og som de facto umuliggør minkproduktion. Det overordnede formål med mødet var, at vi skulle nikke til de helt urimelig krav og tages som gidsler for regeringens politik. Det vil vi naturligvis ikke. Regeringen må beslutte, hvad den vil, og så kan vi på den baggrund gøre vores stilling op. Vi vil ikke være nikkedukker i et spil, der handler som at redde Regeringens ære, sagde Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Men på trods af oplevelsen har Tage Pedersen alligevel besluttet sig for at deltage i det nye møde torsdag.

- Jeg har en forventning om, at jeg møder ind til et blankt stykke papir, hvor alle deres forslag er taget af. Jeg er klar til at forhandle. Men mine forventninger er, at de krav der stilles til minkerhvervet, ikke er skrappere end dem, der stilles til i det øvrige samfund, siger Tage Pedersen.

Rasmus Prehn er blevet forlagt Tage Pedersens oplevelse af mødet i Fødevareministeriet, hvor minkformanden følte sig dårligt behandlet. Men i et svar til folketingspolitiker Torsten Schack fra Venstre, skriver fødevareministeren: Jeg er ikke bekendt med, at der på mødet skulle være givet tilkendegivelser, der har karakter af trusler eller lignende.

I oplægget fra myndighederne til smitteforanstaltninger bliver der nævnt et krav om 60 ugentlige svælgprøver fra døde og levende mink. Prøverne skal foretages af ansatte i Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tage Pedersen giver grønt lys til kravet om svælgprøver, men han har aldrig selv foretaget svælgprøver fra levende mink, kun fra døde dyr, så han har svært ved at forestille sig, at det bliver en nem opgave for Fødevarestyrelsen.

- Det er heller ikke klart, hvem der skal betale for disse prøver. Men nu får vi se. Jeg deltager i hvert fald i mødet, siger han.