Vedtagelsen af an stor asiatisk handelsaftale, samt endnu en positiv vaccinenyhed skabte i går optimisme. 15 nationer i Asien og Stillehavsregionen, heriblandt Kina, Japan og Sydkorea, vedtog henover weekenden, hvad der bliver verdens største frihandelsaftale målt på BNP. Aftalen understøttede flere dele af råvaremarkedet, heriblandt industrimetallerne. Dagens næste store begivenhed indtraf på meldingen fra biotekselskabet Moderna om, at deres Covid-19 vaccine viser en effektivitet på 94,5% - lidt bedre end Pfizers vaccine, som vi fik de første resultater fra i sidste uge. Det løftede humøret i aktiemarkedet, hvor det ledende amerikanske aktieindeks S&P500 satte ny rekord.

Trods de positive nyheder påvirkede de kun afgrødemarkedet i begrænset omfang. Råolien blev positivt begunstiget og ydede marginalt støtte til de vegetabilske oliefrø. Men ikke tilstrækkeligt til at løfte rapsfrøene, der lukkede marginalt lavere tynget af de omkringliggende markeder, såsom palmeolien. Imidlertid er stemningen vendt rundt her til morgen, hvor palmeolien handler med positive undertoner, støttet af sojaolien. Råolien nærmer sig også test af det tidligere topniveau i overkanten af 45$/tønden. Rapsfrøene har i den grad nydt gavn af de stigende oliepriser henover de seneste par uger, og der kan fortsat være prisstigninger at komme efter på den front, hvis råolien kan holde kadencen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover sidste uges prispositive WASDE-rapport er det småt med de fundamentale nyheder i hvedemarkedet. Vintersæsonen efterlader traditionelt et tomrum, hvor det i stigende grad er efterspørgslen der driver markedet. Tørken er fortsat et tema i den russiske del af Sortehavet, hvor 99,7% af de estimerede vinterafgrøder er tilsået, der i øvrigt viser en stigning på 1 mio. hektarer i forhold til sidste år, til 19,1 mio. hektarer. Andelen af arealer underlagt dårlige konditioner ventes at blive rekordhøje, som følge af manglende nedbør, lyder det fra det russiske konsulenthus IKAR. Foreløbig virker det til, at stigningerne på ryggen af sidste uges WASDE-rapport er udnyttet til at tage profit. Den stigende trend er endnu intakt, men virker knapt så stærk som tidligere. Konkurrencedygtig australsk hvede vil give øget konkurrence til især Sortehavshveden, og det kan være et argument for en sidelæns bevægelse i hveden de kommende måneder mellem støtte-/modstandsniveauerne i 203€/213€.

Den kinesiske bestand af hhv. slagtesvin og søer rapporteres i oktober at være steget 26,8 og 31,5% sammenholdt med sidste år, og det betyder at den indenlandske svinebestand er kraftigt stigende, mens priserne på svinekød er nedadgående. Stigningen betyder at det kinesiske forbrug af soja og majs vil stige støt, og det kan presse de i forvejen høje prisniveauer endnu højere. Kineserne rygtes igen at spørge på amerikanske majslaster.

Crushdata for den amerikanske sojaindustri i oktober viste rekord med 185,2 mio. bushels, mod forventet 177 mio. bushels. Den stærke efterspørgsel understøtter her til morgensojakomplekset, der er åbnet højere. Data viser samtidig en god efterspørgsel på sojaolie, der er med til at trække komplekset højere. Det bekræfter behovet for at opretholde et højt crushniveau, som vil opretholde efterspørgslen på bønner. Efterspørgslen i sojakomplekset forbliver stærk, og forsyningsbalancen stram.