Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Importører står i kø for at udnytte korrektion i hveden

00:00
Hastighed: ???x
03:22

Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Markedet fortsatte fra morgenstunden i går sin tekniske korrektion på tværs af stort set alle produkter, mens stemningen i løbet af eftermiddagen blødte lidt op og mindskede prisfaldene. I et så kraftigt stigende marked som vi har set, er der behov for konstante nyheder til at få køberne til at fortsætte med at købe ind i de stigende priser, og dette nyhedsflow har i denne uge aftaget. Fundamentalt er der til gengæld ikke så meget der har ændret sig, med ledende eksportørers slutlagre der ventes at forblive under pres. Korrektionen er ikke mindst blevet understøttet af de spekulative fonde, der har udnyttet stigningerne til at tage lidt profit. Dog holder de fortsat store købte positioner i majs og sojabønner.

Importørerne har derimod set deres snit til at udnytte denne uges mindre korrektion til at købe nye varer. Jordan købte i går 120.000 tons hvede og Algeriet fulgte efter med 330.000 tons til levering allerede i anden halvdel februar, hvilket vidner om en importør der er ved at være presset på forsyningerne. Prisen på hveden til Algeriet endte på 313-314$/ton leveret, hvilket er omtrent 20$ mere end deres seneste køb fra ultimo december. Oprindelserne ventes overvejende at være europæiske, der således fortsætter med at være ganske konkurrencedygtige. Saudi Arabien har her til morgen annonceret en tender på 480.000 tons foder byg, mens interesser fra både Tyrkiet og Egypten ventes at følge trop inden for kort tid.

I Sydamerika er der faldet tiltrængt regn, hvilket har været med til at udløse prisfald til majs- og sojakomplekset. Selvom nedbøren er faldet lidt sent, så er der forhåbninger om, at det stadig kan gavne/stabilisere udbytterne især i den sydlige del af Brasilien. I den brasilianske delstat, Mato Grosso, viser de nyeste estimater, at høsten halter pænt efter sidste års tempo, med blot 1% af arealerne høstet mod normalt 5%, som følge af generel forsinket modning. Tidlige udbytteestimater skuffer, mens som altid startes der i den dårlige ende, og med den begrænsede mængde høstdata, er det for tidligt at konkludere, om der er tale om en generel tendens.

Den forsinkede brasilianske høst ventes at fortsætte med at supportere sojakomplekset på den korte bane. Skibe med en kapacitet på 4,5 mio. tons rapporteres at stå standby ved de brasilianske kyster til at laste sojabønner, og antallet stiger dagligt. For januar og februar ventes der dog kun lastet i niveauet 3 mio. tons sojabønner. Med andre ord forbliver forsyningssituationen stram indtil den sydamerikanske høst og eksport for alvor begynder at tage til fra forårsmånederne. Det bør alt andet lige opretholde en kraftigt faldende terminskurve, fordi der er rift om varerne på den korte bane.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sojaolien var i går et lille lysglimt i et surt marked. Trods prisfald til palmeolien, lukkede sojaolien i plus et par procent, og halverede rapsfrøene indledningsvise prisfald til 1%. Prisspændet mellem februar og maj fortsætter med at snævre ind, hvilket indikerer at forsyningerne af rapsfrø forbliver stramme, og efterspørgslen fortsætter ind i forårsmånederne. Historisk har oliefrøene haft det svært efter nytår, og foreløbig arter denne sæson sig ikke meget anderledes, og en prismæssig top kan være i gang med at blive dannet.