Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Importører fortsætter store opkøb i hvede

00:00
Hastighed: ???x
03:34

Afgrødemarkedet har denne uge genfundet optimismen oven på sidste uges korrektion og indhentet en stor del af prisfaldet. I går trådte markedet vande, og skabte tvivl om retningen på den korte bane, trods nye amerikanske eksportsalg af sojabønner og majs til Kina. Flere importører har udnyttet prisfaldene til at købe op, mens sælgerne igen kommer på banen når vi rammer 230-235€ niveauet i møllehveden. Mens hukommelsen i finansmarkedet typisk er kort og skal vise resultater fra måned til måned, så er hukommelsen hos de kommercielle aktører ofte bedre. Ikke mindst fordi, de typisk har de 'lange briller' på. Producenterne er helt opmærksomme på, at vi skal endog en del år tilbage, før man kunne afregne korn til dagens prisniveau. Det trækker lidt ekstra sælgere ud af busken på de her niveauer.

Algeriet købte i går 600.000 tons hvede til et prisniveau omkring 313$/ton CIF. Det bringer Algeriets hvedeindkøb den seneste uge op på massive 1 mio. tons!!! Oprindelserne er valgfrie, men med levering i marts, hvor de russiske eksportafgifter er forhøjet til 50€/ton, står europæiske varer stærkt. Argentinsk hvede er nævnt som en mulig oprindelse. Vi tror dog at man vil få svært ved at finde Argentinske varer, når vi når en måned længere frem. Argentinske myndigheder har offentliggjort data for landets hvedeeksport, som viser at forsyningsbalancen strammer til. For 20/21 sæsonen til dato, har Argentina eksporteret 8,9 mio. tons hvede, mod landbrugsministeriets samlede eksportestimat på 10 mio. tons. Med en så stor andel eksporteret så tidligt på sæsonen, øger det risikoen for, at den argentinske regering kan indføre eksportforanstaltninger, for at beskytte de indenlandske forbrugere og ikke løbe tør inden sæsonen er ovre. Men det er en svær balancegang og regeringen er under hårdt pres fra producenterne, lige som de har behov for eksportindtægterne. Regeringen kan derfor stå overfor at skulle vælge mellem pest eller kolera.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i finansmarkedet er stemningen præget af 'risk-off' og aktiemarkederne var i går under betydeligt pres. Det amerikanske aktieindeks S&P500 indkasserede det største prisfald siden oktober. Usikkerheden knytter sig til udrulningen af vacciner og den efterfølgende genåbning af økonomien, der ser ud til at have forskubbet sig fra første til andet kvartal. Det stiller spørgsmålstegn ved prisfastsættelsen på den korte bane. Usikkerheden betyder samtidig, at markedet i stigende grad efterspørger amerikanske dollar som 'sikker havn', og det svækker euroen, der igen er med til at forbedre de europæiske afgrøders konkurrenceevne på eksportmarkederne, trods et stramt forsyningsbillede. Stemningen er lysegrønt i øjeblikket. Den negative stemning på finansmarkederne har smittet af på den amerikanske afgrødehandel henover natten der er åbnet i negativt terræn, men retter sig en smule her i løbet af morgentimerne.

I Brasilien rasler en sammenslutning af 800.000 lastbilchauffører med sablerne omkring en mulig strejke fra 1. februar. Chaufførerne er utilfredse fordi fragtraterne er lave, mens deres udgifter til brændstof er stigende, lige som stigende inflation udhuler købekraften. En strejke kan være katastrofal for eksporten af sojabønner, hvor høsten er undervejs. Husk på det blot er en måned siden, at vi så store konsekvenser af en over 20-dage lang strejke i Argentina, der var utilfredse med samme forhold.