Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Kommer der en nedjustering af slutlagrene for majsen?

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Vanen tro, så offentliggør USDA i dag deres månedlige opdatering på den globale forsyningsbalance i afgrødemarkederne. I seneste rapport havde USDA et par overraskelser med på menuen, i form af blandt andet en nedjustering af de globale hvedelagre, mens lagrene for majsen blev opjusteret. På trods af, at USDA i forbindelse med den seneste WASDE rapport opjusterede deres forventning til de globale slutlagre, så er majsen på Chicago ved gårsdagens luk dyrere end dagen før seneste rapport. Dette faktum kunne godt kunne indikere, at markedet nu forventer, at USDA kommer med en nedjustering i forbindelse med aftenens rapport. Bred konsensus blandt analytikerne er således også, at USDA nedjusterer de globale slutlagre.

Gennemsnittet af analytikerne forventer, at lagrene slutter sæsonen i et niveau på 284,5 mio. tons, og dermed et fald på 2 mio. tons sammenlignet med februar rapporten. De mest positive analytikere ligger til en stigning i lagrene på 0,5 mio. tons, mens det laveste bud ligger på 280 mio., hvilket indikerer bred enighed om retningen. Det er værd at bemærke, at de 284,5 mio. tons, som analytikerne nu forventer, stadigvæk er højere end niveauet for forrige WASDE, hvor USDA vurderede, at lagrene ville udgøre 283,8 mio. tons. Dengang forventede analytikerne også faldende lagre, og groft sagt, så tyder denne udvikling på, at analytikerne siden forrige WASDE er blevet mindre bekymrede for forsyningsbalancen, mens de stigende priser indikerer, at markedet er mere forsigtige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et tema som også fyldte meget i markedet hen i mod sidste WASDE-rapport var udviklingen i de latinamerikanske vejrmarkeder, og udfordringerne er endnu ikke overstået. Analytikerne forventer et fald på 0,5 mio. tons, og ekstremerne er mere ligeligt fordelt omkring 83,4 mio. tons, som var niveaueti forbindelse med seneste rapport. Uanset hvad, så vil de endelige lagre på sojabønnerne med stor sandsynlighed ende markant lavere end de år, og i et marked hvor forsyningsbalancen i den grad er strammet til, så er der ikke plads til de store negative overraskelser på produktionen hos de to store eksportører Brasilien og Argentina.

For hveden er analytikernes forventninger forud for dagens rapport noget mere afdæmpede, og der forventes således en marginal stigning i slutlagrene, fra 304,2 mio. til 304,5 mio. tons