Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Snestorm skaber frygt for afgrøderne i Texas

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Efter en forlænget weekend er handlen her til morgen igen åbnet op på Amerikanske CBOT, og aktørerne har haft rigeligt at tage stilling til hen over weekenden.

En historisk snestorm har ramt Texas, og det har skabt en generel frygt for forsyningerne i råvaremarkederne - og det på alt fra afgrøder til energi. Om end det er tidligt på året, så er det frygten for, at det ekstreme vejr kan påvirke forsyningsbalancen, som sender hvedepriserne op. USDAs seneste nedjustering af de globale slutlagre for hveden er langt fra glemt, og derfor reagerer markederne formodentlig også lidt kraftigere, end det ville være tilfældet under mere "normale" omstændigheder. På den anden side, så kunne Australien meddele om en rekordstor forventning til årets hvedehøst. Man forventer nu en samlet høst i omegnen af 33,3 mio. tons, intet mindre end en fordobling i forhold til året før. USDA forventer således også, en fordobling af den australske eksport til 20 mio. tons i år, mod 9 mio. tons sidste år. Den rekordstore australske høst kommer dog ikke som den store overraskelse, og på trods af at USA i går holdt lukket, så steg møllehveden på indeværende høst i går med 2% på Matif, mens den amerikanske hvede stiger tilsvarende her i løbet af de tidlige morgentimer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover at have indflydelse på afgrøderne, så har snestormen i Texas ikke bare haft indflydelse på de lokale energipriser, men også i et globalt perspektiv. Prisen på naturgas til fysisk levering steg i går til svimlende $500 i Texas, som følge af øget efterspørgsel samtidig med at forsyningen af naturgas faldt betragteligt. Et glimrende eksempel på hvor store udsving der kan komme i netop disse markeder. Det kolde vejr har desuden medført nedlukning af olieraffinaderier, og det forventes at nedlukningen har effekt på hen imod 1 mio. tønder olie pr. døgn. Desuden afskibes en stor del af den amerikanske olie fra havne i netop disse områder. Udover snestormen, som må forventes at være midlertidig, så drives olien op af generelt positive nyheder på udviklingen i corona, og forhåbninger om udsigten til en solid amerikanske hjælpepakke. Råolien handler i skrivende stund i det højeste niveau i 13 måneder, og er tilbage i det trading range, som vi handlede i før verden overhovedet, bekymrede sig om coronavirus. I forlængelse heraf, så noterer vi os, at den europæiske diesel kun handler med en præmie til råolien på 10%, mens gennemsnittet for de seneste fem år er 21%. En normalisering af markederne bør alt andet lige få spreaded til at normalisere sig.

Den positive stemning spreder sig også til andre grene af afgrødemarkederne, hvor blandt andet de vegetabilske olier nyder godt af den positive stemning. Sojaolien handler efterhånden på det højeste niveau siden 2013, hvilket også er tilfældet for de europæiske rapsfrø og den malaysiske palmeolie. Alle nyder godt af overraskende stærk efterspørgsel, og det har især flyttet på de korte terminer. For rapsens vedkommende har vi eksempelvis ikke set større difference i terminskurven mellem ny og gammel høst siden starten af 2013. For både soja-og palmeoliens vedkommende skal vi noget længere tilbage for at se lignende fald i terminskurverne.