På fem år har Gentofte Kommune udledt 10 milliarder liter af urenset spildevand i Øresund.

For nyligt kom det frem, at København Kommune udleder urenset spildevand i Øresund. Ifølge tv2.dk sker det også i Gentofte Kommune, som på fem år har udledt 10 milliarder liter urenset spildevand.

Udledningen er sket kun 300 meter fra Bellevue Strand.

Ifølge tv2.dk består spildevandet af toiletvand, brugsvand og regnvand fra overfyldte kloakker. Sammen med København er Gentofte dermed en af de helt store udledere af spildevand i hovedstadsområdet.

I den helt store sammenhæng er de ti milliarder liter urenset spildevand fra Gentofte Kommune dog kun lidt, forklarer Mathias Middelboe, som er professor ved Marinbiologisk Sektion på Københavns Universitet til tv2.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hvis man sammenligner med den årlige tilførsel af næringsstoffer og organiske stof til Øresund, så er det ret små mængder. Så er det måske et par procent ekstra, der bliver tilført via det her urensede spildevand, der bliver ledt ud, siger han.

Dog ville han selv have sine betænkeligheder ved at hoppe i havet. Og han ville forinden undersøge strøm- og vejrforholdene grundigt.

Men det er langtfra kun badevandskvaliteten, det handler om. Mange af havets bunddyr er sårbare overfor lave iltkoncentrationer. I værste fald med store konsekvenser til følge.

- Ja, så slår man dyrelivet ihjel. Det er alle større organismer. Snegle, muslinger, søpindsvin og søstjerner og så videre, siger Mathias Middelboe til tv2.dk.